VIDEO | Fontana din Parcul IOR, cu luminițe și jocuri de apă, dar încă în probe. Negoiță, încântat: „Ajută foarte mult la aerarea apei”

28 mai 2024
2902 afișări
VIDEO | Fontana din Parcul IOR, cu luminițe și jocuri de apă, dar încă în probe. Negoiță, încântat: „Ajută foarte mult la aerarea apei”
VIDEO | Fontana din Parcul IOR, cu luminițe și jocuri de apă, dar încă în probe. Negoiță, încântat: "Ajută foarte mult la aerarea apei" | Sursă foto: Robert Negoiță-Captură - Facebook

Luni seară, în data de 27 mai 2024, primarul din S3, Robert Negoiță, a prezentat fântâna arteziană (cu luminițe și jocuri de apă) ce au fost montată în Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR). Edilul le-a transmis bucureștenilor că aceasta ajută la aerarea lacului.

Cum arată fântâna arteziană din Parcul IOR

Proiectul referitor la realizarea a două noi fântâni arteziene în Sectorul 3 (una în Parcul IOR și cea de-a doua în Parcul Brățării) a fost discutat încă de anul trecut. Inițiativa a aparținut atunci însuși primarului Robert Negoiță.

În data de 29 mai 2023, Consiliul Local S3 a aprobat un buget de circa 30 de milioane de lei pentru realizarea acestora.

Astfel că, fântâna pe care Robert Negoiță a filmat-o și arătat-o bucureștenilor seara trecută a costa: 20.251.818,80 lei inclusiv TVA, conform indicatorilor tehnico-economici. Iată declarația făcută luni seară de edil:

Bună seara, suntem în parcul IOR, un parc frumos, cel mai frumos din București. Și da, avem și un lac frumos care, mai ales vara, are ceva probleme, în sensul în care apa nu e la calitatea care trebuie.

Ce trebuie făcut? Trebuie aerată apa, pentru că lacul IOR este unul de strat freatic, un lac stătător. Nu e un rău care să curgă prin el si să împrospăteze apa. 

Astfel că, trebuie să o aeram. La un moment dat era aici o fântâna arteziană care ajuta cât de cât, dar nu la acest nivel. Acum avem o fântână arteziană care ajută foarte mult la aerarea apei și la calitatea apei. 

Pe lângă aerarea apei, Robert Negoiță, a anunțat că această fântână are și scopul de a crea un cadrul plăcut pentru bucureșteni, astfel încât aceștia să iasă și să se plimbe seara prin parc.

Primarul a informat că, la acest moment, se fac probele necesare. Astfel că, fântâna va fi funcțională în scurt timp:

Începe să arate așa cum trebuie. Acum se fac probele, în cel mai scurt timp va fi funcțională. Nu doar că aerează apa și este foarte utilă pentru lac, pentru apa, ne ajută și pe noi cei care o vedem. Va avea un program de muzică și lumini și va aduce un aspect frumos care să ne invite să ieșim seara în parc. 

Anul trecut, Negoiță anunța că fântâna din IOR va avea 9 jocuri de apă de tipul:

  • Umbrelă de apă,
  • Parabolice perimetrale,
  • Parabolice independente,
  • Jet apă cu aer comprimat,
  • Jet pivotant pe o axă,
  • Jet pivotant pe două axe,
  • Jet înalt gol pe interior,
  • Jet multiform,
  • Jet pulverizare apă.

Edilul a transmis și că se încearcă atragerea de fonduri europene pentru această investiție, deși, banii folosiți pentru lucrări au fost alocați încă din 2023 de le bugetul local:

Există finanțare europeană pentru așa ceva. Avem documentele pregătite ca să luam bani europeni pentru acest obiectiv și chiar mai multe. 

Conform proiectului realizat de Negoiță în 2023, o altă fântână arteziană ar trebui să fie realizată în Parcul Brățării. Bugetul alocat pentru realizarea acesteia este de 10.925.188 lei inclusiv TVA.

Cookies