El este Florin Cristea, „Doctorul de autobuze”, unul dintre angajații STB care lucrează de 30 de ani la menținerea în stare de funcționare a parcului auto Ferentari. A început să lucreze aici de când era adolescent, după ce a terminat școala profesională la 17 ani. Acesta spune că uneori, după 8 ore de muncă, iese de sub mașină „ca un miner din Valea Jiului”.
Ultimul record al STB SA este de 1.138 de miliarde de călători care au fost transportați într-un an. Din cele 1.500 de vehicule active ale societății, jumătate dintre acestea sunt vechi și necesită lucrări de întreținere, potrivit Sindicatului Transporturilor din București.
„Doctorul de autobuze”, Florin Cristea, este unul din oamenii care de 30 de ani lucrează la menținerea în stare de funcționare a acestui parc auto indispensabil Bucureștiului.
Florin Cristea, în vârstă de 47 de ani, a început studiile la Școala profesională STB SA la vârsta de 14 ani. După trei ani a intrat deja în câmpul muncii la Autobaza Ferentari. De atunci s-au împlinit 30 de ani si lucrează în acest loc încă de când era adolescent.
În autobaza Ferentari ne-am angajat atunci în jur de 20 de copii (absolvenți ai Școlii profesionale – n.n.). În prima iarnă au plecat jumătate. Aici, iarna sunt condiții foarte aspre, foarte grele.
Florin a rezistat și a continuat să lucreze aici, în ciuda faptului că vehiculele erau proaste, se stricau des și se reparau greu.
În anii 2006-2007 au ajuns autobuzele Mercedes, cele albe, iar pentru Florin s-a dovedit a fi unul dintre cele mai frumoase momente din cariera sa de mecanic, atunci când „s-a albit curtea autobazei de mașini noi”.
Uneori, dupa 8 ore de muncă Florin spune că „ieși de sub mașină ca un miner din Valea Jiului.”
Condițiile de muncă în Autobaza Ferentari sunt grele, mai ales iarna. Timp de zeci de ani nu s-au făcut investiții pentru reparații, însă, în sfârșit, pentru perioada 2023-2024, s-au alocat sumele necesare pentru reparații urgente. Acoperișul era cel mai degradat, pentru că ploua înăuntru.
Te-ar mai putea interesa și: