VIDEO | Fiul lui Mihai Șora a răbufnit la slujba de înmormântare a tatălui său din Biserica Albă, București: „Legătura familiei cu tatăl nostru a fost împiedicată sistematic timp de 10 ani”

28 feb. 2023
3129 Afișari
VIDEO | Fiul lui Mihai Șora a răbufnit la slujba de înmormântare a tatălui său din Biserica Albă, București: „Legătura familiei cu tatăl nostru a fost împiedicată sistematic timp de 10 ani”
Fiul lui Mihai Șora a răbufnit după slujba de înmormântare a tatălui său din Biserica Albă-București: „Legătura familiei cu tatăl nostru a fost împiedicată sistematic timp de zece ani”.

Marți, 28 februarie, 2023. Fiul filozofului Mihai Șora, muzicianul Tom Șora, a avut o ieșire plină de tristețe și de indignare, după încheierea slujbei de înmormântare a tatălui său, care s-a ținut în Biserica Albă din București.

Tom Șora acuză faptul că, în ultimii zece ani, de când tatăl său s-a căsătorit cu Luiza Palanciuc, el și sora lui au fost împiedicați sistematic să ia legătura cu tatăl lor, în scris sau telefonic. Muzicianul a fost oprit de preot înainte să termine discursul acuzator. Tom Șora trăiește la Munchen și este artist, muzician, artist plastic și om de știință în domeniul muzicologiei secolului XX-XXI.

Mihai și Mariana Șora au avut doi băieți, Tom și Andrei, și o fată, Sanda

Filosoful Mihai Șora a avut trei copii cu prima sa soție, scriitoarea Mariana Șora. Cei doi au fost căsătoriți din anul 1939 până în anul 2011, an în care scriitoarea a încetat din viață. Mihai și Mariana Șora au avut doi băieți, Tom și Andrei, și o fată, Sanda. Fiul cel mare al lui Mihai Șora, Andrei, a încetat din viață acum câteva luni. Filosoful nu a vorbit deloc public despre această pierdere. Tom Șora nu a fost înscris de Luiza Palanciuc Șora pe lista vorbitorilor care au ținut discursuri comemorative în fața catafalcului lui Mihai Șora. Mai jos, transcrierea fidelă a intervenției lui Tom Șora, după încheierea slujbei de înmormântare a părintelui său.

„Nu puteam să dau telefon, să vorbesc cu el, eram cenzurați. Am încercat de nenumărate ori în acești 10 ani să iau contact cu el, dar nu am putut”. Foto credit: Inquam Photos/George Călin.

Am aflat de moartea tatalului meu cu totul întâmplător”

Tom Șora: „Doamnelor și domnilor, vă mulțumesc că ați venit. Eu sunt Tom Șora, fiul lui Mihai Șora. Am venit aici pentru comemorarea tatălui meu. Nu am venit singur, am venit cu nepotul lui Mihai Șora, se află acolo în față, Alexandru, și cu strănepotul lui, Nico, se află lângă el. Am venit și în numele surorii mele, Sanda Șora, care nu a putut veni din motive de sănătate. Nu aș fi ținut acest discurs, dacă nu m-aș fi simțit obligat să fac lucrul acesta. Este o intervenție spontană, am improvizat-o acum, pentru că am de spus niște lucruri care trebuie spuse, chiar dacă în cadrul acesta au fost spuse astăzi numai foarte, foarte, frumoase cuvinte aduse spiriritului elevat al lui Mihai Șora. Eu voi spune alte lucruri. Scurte. Am aflat de moartea tatalului meu cu totul întâmplător. Și anume, o cunoștință a surorii mele a citit pe facebook că a murit tatăl meu, Eu locuiesc, cu toții locuim în Germania. Sora mea mi-a spus sâmbătă seară că a murit tatăl nostru. Deci, nu am fost înștințat că a murit”

Am venit neanunțat când erau demonstrațiile din august, 2019. Am venit spontan și acolo, practic, am vorbit cu tatăl meu”

Tom Șora: „Relația familiei nostre cu tatăl nostru a fost sistematic împiedicată în ultimii zece ani. Nu am putut lua legătură cu el, nici telefonic, nici prin email, legatura ne-a fost total blocată. Nu puteam să dau telefon, să vorbesc cu el, eram cenzurați. Am încercat de nenumărate ori în acești 10 ani să iau contact cu el, dar nu am putut. Acum trei ani am făcut o chestie specială. Am venit neanunțat când erau demonstrațiile din august, 2019. Am venit spontan și acolo, practic, am vorbit cu tatăl meu.Până la urmă, printr-o minune, am reușit să ne întâlnim de două ori într-un local, nu acasă la noi.

Am vorbit și a fost destul de bine că am vorbit Și am sperat că relația se va normaliza și vom putea vorbi din nou normal, adică la telefon, că voi putea vorbi personal cu tatăl meu, care acum 3 ani era lucid, se putea foarte bine vorbi cu el. După vreo două săptămâni, după ce m-am întors în Germania, am dat telefon să văd ce mai face, cum îi merge, imposibil nu am mai putut vorbi cu el”. Aici intervine preotul: Vă rog să găsiți un alt spațiu pentru asta, suntem în biserică și e slujba de inmormintare”. Tom Șora: „E adevărat, dar am spus cu respect. Dumnezeu să-l odihnească”.

VIDEO | Slujba de îmormântare a lui Mihai Șora, transmisă pe FB de Biserica Albă

Mihai Șora a fost căsătorit timp de de 72 de ani cu scriitoarea Mariana Șora

Mihai Șora a fost îngropat astăzi la Cimitirul Bellu din București cu onoruri militare. Filozoful a murit sâmbătă, 25 februarie, la vârsta de 106 ani. Soția lui Mihai Șora, poeta și traducătoarea Luiza Palanciuc, este cu 56 mai tânără și i-a fost alături în ultimii ani din viață. Cei doi s-au căsătorit în anul 2014. Înainte să își lege viața de Luiza, Mihai Șora a fost căsătorit vreme de 72 de ani cu Mariana Șora, regretata scriitoare cu care a avut trei copii.

Soția lui Mihai Șora, poeta și traducătoarea Luiza Palanciuc, este cu 56 mai tânără și i-a fost alături în ultimii ani din viață. Foto: impact.ro.
Dragostea este îndelung răbdătoare, dragostea este plină de bunătate”

În anul 2017, cu ocazia aniversării nunții celor doi, Mihai Șora a postat un mesaj pe Facebook:

În urmă cu trei ani, la Starea Civilă din sectorul 1 al orașului București, Luiza și cu mine semnam în condica de prezență, înconjurați de oameni dragi și inteligenți: cele mai frumoase autografe din viețile noastre de scriitori. Pentru că, dragi prieteni, știți bine (sau, dacă ați uitat, vă reamintim): Dragostea este îndelung răbdătoare, dragostea este plină de bunătate, dragostea nu pizmuieste, nu se laudă, nu se trufește. Dragostea nu se poartă cu necuviința, nu caută ale sale, nu se aprinde de mînie, nu pune la socoteală răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr”.

Cookies