VIDEO | „Fiind băiet, pe lac eu patinam…” Nicușor Dan, amintiri din copilăria la Făgăraș, cu ocazia campaniei electorale pentru Cotroceni

28 feb. 2025
589 afișări
VIDEO |
VIDEO | Fiind băiet, pe lac eu patinam. Nicușor Dan, amintiri din copilăria la Făgăraș, cu ocazia campanie electorale pentru Cotroceni | Sursa foto: Screenshot Nicușor Dan/Facebook

Domnul Nicușor Dan, primarul nostru general, tot mai preponderent candidat la președinția României, deschide un nou capitol în demersul de seducție electorală, cezesar pentru momentul „Prezidențiale, mai”: acela al amintirilor din copilăria sa în Făgăraș.

VIDEO | Nicușor Dan și copilăria sa în Cetatea Făgărașului

Primarul general publică, pe contul său de Facebook, o înregistrare video în care povestește, de pe podul din Cetatea Făgărașului, cum a fost copilăria domniei sale în zonă.

Acesta este lacul din jurul cetății. Când eram copil, veneam cu mai mulți prieteni și veneau și alții din alte locuri și ne dădeam cu patinele pe lac, iarna. Iar, când eram în liceu, se închiriau bărci și, când ieșeam de la școală, veneam cu colegii, colegele și ne dădeam cu barca, ne mai stropeam, mai glumeam. iar, în interiorul cetății, era biblioteca. c red că am început să vin pe la 11, 12 ani și mergeam la secțiunea „Copii” și abia așteptam să fac 14 ani să mă duc la secțiunea „Adulți”, ca să pot să citesc cărți de adulți.

Nicușor Dan deapănă aceste câteva amintiri cu patine și cu barca pe lacul din jurul cetății Făgăraș și ne promite că ne va oferi azi mai multe, din aceeași perioadă a vieții.

Câteva cuvinte despre Cetatea Făgărașului din copilăria lui Nicușor Dan

Primele documente care atestă Cetatea de piatră a Făgărașului, sunt din 1455, când este menţionat un ,,castelan”, iar în anul următor Iancu de Hunedoara, scriind brașovenilor, amintește de ,,cetatea noastră Făgăraș”.

Pe site-ul oficial al monumentului ni se amintește că cercetările arheologice din cetate, desfășurate în diferitele etape de restaurare, au scos la iveală existenţa, înaintea acestei cetăți de piatră, unei fortificații din lemn cu val de pământ, construită aproximativ pe amplasamentul actualei cetăți.

Distrugerea violentă relevată de cercetările arheologice a curmat brusc, către mijlocul secolului al XIII-lea, existența acestei fortificați distrugere care poate fi pusă în legătură cu invazia tătară din 1241.

Cetatea Făgărașului a trecut, de-a lungul secolelor, prin mai multe etape și transformări. În istoria recentă, momente importante au fost:

  • Între 1918 și 1948 –  a fost garnizoană a armatei române. Din 1918 până în 1923, aici a fost lagăr pentru ruşii albi, presa vremii consemnând donaţiile pe care regina Maria le-a făcut pentru aceştia. În anul 1939, polonezii şi- au găsit, în cetate un refugiu.
  • Între anii 1948-1960, cetatea Făgăraşului a fost transformată în închisoare pentru deţinuți politic
  • După anul 1960, cetatea a fost dezafectată și au început vaste lucrări de restaurare care au vizat redarea aspectului de castel fortificat din perioada de glorie a secolului al XVII-lea.

Probabil tot de aici ne va mai povesti Nicușor Dan și alte amintiri din copilăria sa.

Va urma 

Cookies