VIDEO | Eminem a scos o melodie nouă și toată lumea vorbește despre asta 

04 iun. 2024
3550 afișări
VIDEO | Eminem a scos o melodie nouă și toată lumea vorbește despre asta 
VIDEO | Eminem a scos o melodie nouă și toată lumea vorbește despre asta  | Foto: Maria Coman

Dacă ești mai în vârstă, aşa ca mine, Eminem înseamnă mult. Melodiile lui au fost un fel de manifest prin generația mea şi cele de imediat după. “Stan” e una dintre cele mai mişto piese pe care le ştiu eu (ploaia aia cum se aude pe la geamuri), s-a aşezat în aceeaşi perioadă în care ne uitam la Trainspotting (little do we know pe vremurile acelea despre ce avea să urmeze în termeni de dependenţe, pastile, smartphoneuri, mâmcare, băuturi energizante, drogurile injectabile păreau cel mai mare pericol)  

Piesa nouă, de acum, numită Houdini, e practic hitul dezbaterilor de pe internet din acest moment, pentru că oricine are o părere, oricare ar fi aceea. În esenţă, e un amalgam al cântecelor sale ele mai populare, cu referiri la The Real Slim Shady şi  Without Me. Eminem încearcă să-și găsească versiunea din 2002, pentru a se opri de la a fi anulat în viitor. În cele din urmă, ajunge să se contopească cu acea versiune a sa, avem un păr blond și o barbă neagră și un amestec al ambelor sale stiluri. 

Dar are mult din celebra piesă abracadabra, o combinaţie bizară, dar pe care o ţii minte şi trece practic prin toată clişeistica şi temele actuale. Curentul woke, sigur, toată confuzia care ne înconjoară, aş zice că esenţa acestor vremuri se află în “My transgender cat’s Siamese, identifies as Black, but acts Chinese”

În America, cea mai mare parte a controversei vine însă de la referirile la Megan Thee Stallion, un subiect mai puţin discutat la noi, dar care e foarte comentat peste ocean. Versul ar putea fi interpretat simplu ca un joc de cuvinte stânjenitor. Dar este, de asemenea, un semnal subtil, deoarece Megan a fost subiectul unei intense misoginii și reacții negative după ce a fost împușcată. Conflictul lui Megan cu Lanez a fost disecat în mod interminabil și folosit ca un referendum asupra unor dezbateri mult mai mari (și adesea toxice), cum ar fi credibilitatea femeilor, persecuția bărbaților de culoare și sexualitatea rapperițelor. 

Dar, back to bază, muzica  lui Emimem transmite mesaje. Chiar dacă ele nu sunt în linia momentului, ba dimpotrivă, tocmai asta le face speciale. Chiar dacă par prea dure, chiar dacă par ne empatice, ritmul, muzica, mesajele sale îşi găsesc un destinatar. Şi nu sunt doar suprafeţele muzicale plate, de care avem parte din păcate destul de des. Alter ego-ul lui Eminem, Slim Shady, este cunoscut pentru versuri și mai provocatoare și șocante. 

Această persoană îi permite să exploreze teme mai întunecate și să exprime fantezii agresive, adesea violente, pe care mulți le găsesc tulburătoare. E multă durere ascunsă acolo pe care nu o prea comentăm şi nici nu o prea vedem, de obicei ne oprim în a-l acuza de diverse, fără să ne întrebăm ce se întâmplă, de fapt, acolo. 

So, ascultaţi melodia şi daţi-i și lui şansa să nu fie perfect, să fie poate altfel decât ne-ar plăcea, dar aşa cum acceptăm acum atâtea altele, poate putem accepta și acest tip de diversitate, să spunem. 

O las mai jos.

Cookies