VIDEO | El e băiețelul care s-a născut sub dărâmături, după cutremurul din Siria. Mama l-a protejat cu propriul trup până și-a dat ultima suflare

07 feb. 2023
363 Afișari
VIDEO | El e băiețelul care s-a născut sub dărâmături, după cutremurul din Siria. Mama l-a protejat cu propriul trup până și-a dat ultima suflare
VIDEO | El e băiețelul care s-a născut sub dărâmături, după cutremurul din Siria. Mama l-a protejat cu propriul trup până și-a dat ultima suflare | Sursa foto: Twitter

E cumplită fiecare nouă imagine, e teribilă fiecare nouă informație care vine din Turcia și Siria, cele două țări lovite de seria de cutremure devastatoare care a început în dimineața zilei de luni, 6 februarie 2023.

VIDEO | Băiețelul care s-a născut sub dărâmături, după cutremur

Dar, dintre toate, aceste 9 secunde de înregistrare video și povestea care le însoțește sunt teribile. În imagini este un băiețel care s-a născut sud dărâmături, la Alep, oraș sirian aflat la granița cu Turcia.

Imaginile au fost publicate pe Twitter de un jurnalist sirian și arată momentul în care un salvator scoate de sub moloz un nou-născut și aleargă cu el în brațe către echipele de salvare. Mama lui, care l-a protejat până în ultima clipă, nu a supraviețuit.

Bilanț provizoriu: cel puțin 4.800 de morți în cutremurele din Turcia și Siria

Bilanțul seriei de cutremure catastrofale din Turcia și Siria crește constant și se apropie de 5.000 de morți, dar ONU estimează că numărul celor care și-au pierdut viața va depăși, în final, 20.000.

Sunt mai multe explicații pentru acest scenariu sumbru. Pe de-o parte, este ora la care s-a produs primul cutremur extrem de puternic: ora 3:17, ora locală, când oamenii dormeau. Apoi, vremea rea. E ger, a mai și nins, operațiunile de căutare și salvare sunt extrem de dificile.

În ultimele ore, salvatorii din sud-estul Turciei s-au luptat cu ploile abundente și cu zăpada în timpul bătăliei lor contra cronometru pentru a găsi supraviețuitori .

Primul cutremur, cel de luni dimineață, a avut magnitudinea  7,8, iar un al doilea extrem de puternic a fost înregistrat 10 ore mai târziu. Asta în vreme ce replicile au fost cu zecile, și ele de mare intensitate – multe cu magnitudine mai mare de 5.

Seismologii citați de BBC spun că a fost unul dintre cele mai mari cutremure înregistrate vreodată în Turcia. Supraviețuitori ai dezastrului povestesc cum zgâlțâiturile au durat două minute nesfârșite.

Până acum, aproape 8.000 de persoane au fost salvate din peste 4.700 de clădiri distruse în Turcia. Alte câteva mii sunt grav afectate.

Îți recomandăm să citești și:

 

Cookies