VIDEO | Ea e Ioana, cel mai grăbit bebeluș din București. S-a născut în luna a cincea și cântărea cât un pisoi. Azi, de Ziua Prematurilor, împlinește 7 luni

17 nov. 2022
13853 Afișari
VIDEO | Ea e Ioana, cel mai grăbit bebeluș din București. S-a născut în luna a cincea și cântărea cât un pisoi. Azi, de Ziua Prematurilor, împlinește 7 luni
VIDEO | Ea e Ioana, cel mai grăbit bebeluș din București: s-a născut în luna a cincea și cântărea cât un pisoi. Azi, de Ziua Prematurilor, împlinește 7 luni

În fiecare an, ziua de 17 noiembrie este Ziua Mondială a Prematurităţii. Dintre cei 1620 de copii care s-au născut anul acesta la Spitalul Universitar de Urgență din București, 187 au fost dintre cei foarte, foarte grăbiți să vină pe lume. 187 au fost prematuri. Iar cel mai mic dintre acești bebeluşi prematuri a cântărit sub 500 de grame. 

Bebelușii grăbiți – riscurile de naștere prematură și șansele de supraviețurie

Și despre copiii născuți anul acesta, inclusiv prematuri, vorbește  prof. univ. dr. Monica Cîrstoiu, şeful Clinicii de  Obstetrică-Ginecologie de la Universitar:

Anul 2021 a însemnat, referitor la natalitatea în România, puţin peste 180.000 de naşteri, cel mai mic număr de naşteri din ultimii 100 de ani. Peste 15.000 de prematuri, cu sarcini gemelare peste 300 şi sarcini cu tripleţi, 58. De ce prematuri? Pentru că există numeroşi factori de risc, pe de o parte vârstele extreme, vorbim de 7.400 de mame adolescente care au născut şi 5.800 de mame care au născut peste 40 de ani.

Medicul atrage atenția că 4 din 10 mame nu îşi monitorizează sarcina, iar de aici apare factorul de risc ce poate duce, deseori, la naşterea prematură.  

La noi, în Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, femeile beneficiază de investigaţii complexe legate de germenii şi factorii infecţioşi care duc la naşteri premature, din complexul toxoplasmă, citomegalovirus, rubeola, herpes. Toate aceste investigaţii se pot face prin internări clasice. De asemenea, se pot face investigaţii suplimentare. (…) Ce mai putem face pentru tinerele mămici şi copil? Putem matura pulmonar copilul, acel prematur care cu siguranţă se va naşte înainte de termen.

Spitalul Universitar din București, colacul de salvare pentru bebeluși prematuri

Medicul Monica Cîrstoiu a mai spus  că toate cazurile grave vin la spitalul Universitar de Urgență din București:

În aceşti ani, în SUUB, numărul de prematuri a atins o medie de 13%, mult mai mare decât media naţională, pentru că aici vin, prin transfer, toate cazurile grave, toate acele gravide care poate nu au şansa de a fi perfect sănătoase şi în momentul în care apare o complicaţie legată de organismul lor: pornind de la AVC, de la infarct de miocard, de la patologii renale, patologii digestive, cancere, epilepsii, leucemii şi multe alte cazuri grave ajung la spitalul nostru unde sunt preluate şi investigate de echipe pluridisciplinare, datorită cărora mama şi copilul primesc o nouă şansă la viaţă.

La rândul său, șeful Secției de Neonatologie de la Universitar, dr. Adriana Dan, atrage atenția asupra dependenței absolute de îngrijire medicală a bebelușilor născuţi înainte de 7 luni şi având greutăţi de sub 1.000 de grame:

Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor noastre, o parte dintre pacienţi nu reuşesc să supravieţuiască sau supravieţuiesc cu sechele ce le vor umbri copilăria. Însă, majoritatea acestor copii reuşesc să se adapteze, răspund la tratament, cresc şi se dezvoltă, astfel că, după săptămâni sau luni de luptă cu boala, se externează la domiciliu. Pentru noi este o mare bucurie să vedem că un prematur, ajuns în stare gravă în maternitatea noastră, pleacă acasă cu o stare bună de sănătate

VIDEO | Ioana, cel mai grăbit bebeluș din București și emoțiile unei mame

Cel mai mic copil adus pe lume în clinica de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgență București este o fetiţă care a fost născută înainte de 6 luni şi care cântărea sub 500 de grame. Sunt valori universal considerate sub limita viabilităţi. Dar fetița, îngrijită extraordinar, a supraviețuit și a putut fi externată după trei luni. Ioana împlineşte astăzi, de Ziua Prematurilor, 7 luni. Mama ei povestește cât de complicate au fost primele luni de viață:

De-a lungul perioadei de spitalizare am trecut prin mai multe emoţii, de la tristeţe la fericire şi de la fericire la frică. Ioana ne-a arătat, de fiecare dată, că este o fetiţă luptătoare, un prematur puternic şi a trecut cu bine peste toate încercările. Vreau să mulţumesc echipei medicale care au avut atâta grijă de ea şi au făcut posibilă venirea ei acasă. Acum Ioana este acasă şi este o fetiţă sănătoasă şi frumoasă.

Secţia de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgență București este clasificată ca maternitate de grad III și area capacitatea de a acorda îngrijiri medicale înalt calificate pentru orice fel de patologie neonatală. La SUUB, La Terapie Intensivă neonatală sunt 10 locuri şi echipamente de ultimă generaţie necesare pentru îngrijirea prematurilor cu vârste de gestaţie şi greutăţi foarte mici (până la 26 săptămâni de gestaţie şi 600 de grame).

Cookies