Robert Negoiță îi anunță pe bucureșteni că vrea să concesioneze Hala Laminor pe 35 de ani. La acest moment, Primăria se află în căutarea unui partener strategic care să administreze hala și îi invită pe toți cei care sunt interesați să participe la procedura ce urmează să fie lansată. Există și un criteriu pe care firmele interesate trebuie sa-l îndeplinească pentru a fi eligibile.
Hala Laminor face parte din ansamblul industrial „Malaxa”, realizat în 1921 de industriașul român de origine greacă Nicolae Malaxa. Acesta este cel care a pus bazele unora dintre cele mai mari și mai cunoscute fabrici din România. După ce ani de zile a fost dată uitării, Hala Laminor a fost reabilitată și consolidată de către PS3 și redeschisă pentru public în anul 2022.
În acest context, Primăria a cheltuit circa 133 de milioane de euro, iar ulterior în hală au fost depozitați palmierii cumpărați de Robert Negoiță.
De atunci, în cadrul acesteia au fost organizate mai multe evenimente: târgul de Crăciun, salonul nautic, concerte și chiar festivaluri. Acum, la doi ani de la redeschidere, Robert Negoiță ne anunță că dorește să concesioneze Hala Laminor pe o perioadă de 35 de ani:
Suntem la Hala Laminor, această superbă hală pe care am salvat-o de la pieire. E vorba de istoria României, e vorba de noi, ca neam, pentru că ne reprezintă o astfel de clădire, construită cu aproximativ 100 de ani în urmă. Ia uite ce erau în stare să facă înaintașii noștri – ceva superb. Și, Doamne-ajută, această clădire monument istoric, clădire de patrimoniu, am salvat-o.
Acum, pentru că noi ca Primărie nu existăm pentru a administra o astfel de clădire, ne căutăm un partener privat, un partener strategic, care să vină și să participe, să semneze un contract și să administreze această clădire în următorii 35 de ani.
Edilul a anunțat că există totuși câteva condiții pe care cei care doresc să se ocupe de hală trebuie să le îndeplinească. În primul rând, partenerul privat al Primăriei trebuie să facă o investiție uriașă. Mai apoi, edilul a informat ce procent din încasări va fi luat de societatea Algorithm Construcții S3, firma care are în proprietate această hală.
Astfel că, cei interesați trebuie să facă o investiție de minim 10 milioane de euro în Hala Laminor:
Normal, și noi am investit foarte mult aici. Să nu uităm cum arăta această clădire acum 10–12 ani: era o ruină. Acum, ea arată așa cum o vedem și e loc de mult mai bine. Am început să avem aici o mulțime de evenimente de toate tipurile – culturale, educaționale, chiar și economice.
Avem nevoie de cineva care să o preia de la nivelul la care este și să o ducă mult mai sus, acolo unde îi este locul și acolo unde îi este potențialul.
Cei care vor să administreze trebuie să arate bună-credință și capacitatea de a administra și a gestiona și să își și riște proprii bani (minim 10 milioane de euro) investiți aici.
Sumele pe care societatea Algorithm Construcții S3 le va încasa sunt, după cum anunță Robert Negoiță:
Societatea noastră trebuie să ia minimum 30% din încasări la început. La început, nu va fi foarte ușor, pentru că un astfel de colos nu e deloc simplu de gestionat. Procentul se va duce la 50%, conform graficelor pe care le vom avea. Atenție: nu este vorba despre profit, ci despre totalul încasărilor.
Așadar, toți cei care sunt interesați sau cunoașteți persoane care ar putea să se implice într-un astfel de proiect, vă așteptăm cu mult interes să participați la procedură.
Primarul din Sectorul 3 a transmis și de ce nu gestionează Primăria Hala Laminor:
De ce să nu o gestionam noi? Pentru că așa cum v-am spus, Primăria nu are capacitatea asta, oricum este hala societății noastre și, pe legislația noastră, conducerile societăților sunt puse politic de către majoritate de consiliu. Acesta este varianta clară ca această hală să fie distrusă, ceea ce nu ne dorim. Cea mai bună soluție este să avem management privat care să vină si să garanteze că această investiție va fi dusă mai departe în condiții bune.