VIDEO | Deșeuri ilegale îngopate pentru a li se ascunde urma. Acțiune suprinsă în flagrant în Afumați, lângă București | Berceanu: Ilfov este capitala infracționalității de mediu în România

24 feb. 2022
401 Afișari
VIDEO | Deșeuri ilegale îngopate pentru a li se ascunde urma. Acțiune suprinsă în flagrant în Afumați, lângă București | Berceanu: Ilfov este capitala infracționalității de mediu în România

O operațiune ilegală de îngropare a deșeurilor a fost surprinsă de activistul de mediu Ovidiu Berceanu, în această dimineață, pe un teren de 10 ha din Afumați, Ilfov. Acesta a intrat în direct pe Facebook pentru a relata ce se întâmplă în apropiere de București și a cerut Gărzii de Mediu să intervină.

Basculante cu pământ sunt surprinse în imaginile difuzate de fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu, Ovidiu Berceanu, în timp ce astupă deșeurile mai vechi și mai noi abandonate pe câmp. „Atâta timp cât îngopatul de deșeuri rămâne doar contravenție, și nu devine infracțiune ne luptăm cu morile de vânt.”, spune Ovidiu Berceanu, care îl acuză pe ministrul Mediului că blochează incriminarea infracțiunilor de mediu, solicitată intens de USR și activiștii de mediu și transpusă într-un proiect de lege care a primit aviz negativ de la Ministerul Mediului.

Ce se întâmpla joi dimineața pe un câmp din Afumați, Ilvov. Relatarea lui Ovidiu Berceanu:

„Suntem la Afumați, undeva în spate este Șoseaua de centură și suntem în plin proces de astupare a unor deșeuri, după cum se vede, se lucrează intensiv pe aproximativ 10 ha unde sunt astupate deșeurile, la Afumați, lângă București.

Vin basculantele cu pământ și se îngroapă deșeurile, asta se întâmplă, din păcate în mai multe locuri din Ilfov, am văzut asta și la Glina și în alte părți, câmpuri întregi de deșeuri abandonate sunt acum astupate cu pământ.

Sunt si cu senatorul de Dâmbovița, Dragoș Popescu, într-o zonă unde au loc arderi de deșeuri, acel fum care se vede în nordul Capitalei tot din partea aceasta vine.

„La fiecare minut vine un camion cu pământ”

Nu este singurul teren folosit în acest fel. La fiecare minut vine un camion de pământ și astupă deșeurile astea. Sunt și câțiva oameni care strâng ce rezultă din deșeuri, fier vechi probabil și profită de momentul acesta că utilajele existene pe teren mai scot la lumină o parte din deșeurile pe care altfel nu ar fi reușit să le scoată, dar este o operațiune ilegală de astupare a deșeurilor, iar Ilfov este capitala infracționalității de mediu în România, din păcate, nu trebuie să mergi mai departe ca să-ți dai seama ce înseamnă infracționalitate de mediu.

Comuna Afumați, Ilfov, este un paradis pentru cei care aruncă ilegal deșeuri.

Atâta timp cât îngopatul de deșeuri rămâne doar contravenție și nu devine infracțiune ne luptăm cu morile de vânt. Decizia asta a fost blocată de un răspuns negativ al ministerului mediului, prin semnătura ministrului, și nici nu l-am văzut pe ministru, mergând pe teren în astfel de locații, vreodată și mai rar, când avem spectacol mediatic cu sute de jandarmi undeva în celelată parte a Bucureștiului. Nu o să vedeți cum intervine Garda de mediu, în Afumați îngroparea de deșeuri și arderea lor este la ordinea zilei.”

În ultima săptămână, aerul Bucureștiului a fost afectat de o poluare cu pulberi în suspensie PM 2,5, deosebit de periculoase pentru sănătate. Pentru a descoperi sursele de poluare, Ovidiu Berceanu a parcurs zilnic terenurile din jurul Capitalei, și a surprins arderi la Bălteni, Dâmbovița, Sintești (acolo unde a fost și Garda de mediu), dar și în apropiere de autostrada A3.

 

Cookies