VIDEO | Copacii la control medical! Primăria Sectorului 6 a cumpărat un tomograf pentru arbori, să vadă care le este starea de sănătate (și, astfel, să nu mai cadă pe noi)

12 apr. 2023
196 Afișari
VIDEO | Copacii la control medical! Primăria Sectorului 6 a cumpărat un tomograf pentru arbori, să vadă care le este starea de sănătate (și, astfel, să nu mai cadă pe noi)
VIDEO | Copacii la control medical! Primăria Sectorului 6 a cumpărat un tomograf pentru arbori, să vadă care le este starea de sănătate (și, astfel, să nu mai cadă pe noi) | Sursă foto: Facebook-Primăria Sectorului 6

Asemenea oamenilor, și copacii sunt afectați de trecerea timpului. Aceștia se pot îmbolnăvi, lemnul acestora poate fi afectat, iar astfel devin un adevărat pericol pentru oameni.

Pentru a putea verifica starea în care se află copacii din Sectorul 6, Primăria a anunțat că a cumpărat un aparat tomograf pentru arbori.

Sectorul 6 are tomograf pentru arbori

Aparatul performant achiziționat de Primăria Sectorului 6 se folosește de ultrasunete pentru a determina dacă interiorul arborului este sănătos sau dacă are cavități și este putred. Practic, tomograful are capacitatea de a „vedea” în interiorul tulpinii.

În felul acesta, putem afla din timp dacă arborele reprezintă un pericol și trebuie tăiat sau poate fi tratat. Tomografierea unui copac durează între 45 de minute și două ore, fiind o verificare destul de minuțioasă, transmite PS6.

Daniel Florea, inspector în cadrul ADPDU Sector 6 a explicat cum funcționează aparatul.

Mai întâi măsurăm diametrul și înălțimea copacului, apoi batem 8-12 cuie pe secțiunea delimitată din jurul tulpinii. Pe aceste cuie montăm senzori conectați la aparat. Introducem toate datele legate de copac: specia, diametrul trunchiului, înălțimea față de sol unde facem măsurătoarea, numărul de senzori etc.

Ulterior, cu ajutorul unui ciocan sonic, fiecare cui este bătut de 5 ori. Respectiva undă transmisă măsoară viteza de trecerea a ultrasunetelor prin lemnul copacului. Această informație este apoi transmisă de la senzor către aparat.

În cazul în care densitatea este mică, copacul este afectat de cavități și putregai. Lemnul care este sănătos are o densitate mare, după cum a transmis Marian Mitru, inspector de specialitate în cadrul ADPDU S6.

ADPDU va analiza toți copacii pe care îi suspectează că nu sunt sănătoși

Cu ocazia cumpărării acestui aparat, specialiștii din cadrul ADPDU Sector 6 au verificat miercuri, 12 aprilie 2023, un arțar de aproximativ 60 de ani. Copacul se află în Parcul Crângași. În urma acesteia s-a constatat că arborele este afectat într-un procent destul de mare.

Gradul de afectare a acestui copac e de peste 60%, va trebui tăiat, spun specialiștii.

Echipele de specialiști ale ADPDU vor analiza în perioada următoare toți arborii pe care îi suspectează că nu ar fi sănătoși. De asemenea, aceștia doresc să achiziționeze un alt aparat performat cu ajutorul căruia să poată injecta substanțe nutritive și tratamente direct în trunchiul copacilor.

Tratamentele prin stropire nu sunt agreate pentru că pot afecta oamenii, transmite Daniel Florea.

Cumpărarea acestuia ar ajuta la îngrijirea si vindecare copacilor din Sectorul 6, astfel încât să nu se ajungă în situația în care să fie tăiați.

Cookies