VIDEO | Clădiri care cad ca niște castele de nisip, oameni care aleargă năuci pe străzi și căutări disperate: Turcia, între cutremure devastatoare și replicile lor

06 feb. 2023
341 Afișari
VIDEO | Clădiri care cad ca niște castele de nisip, oameni care aleargă năuci pe străzi și căutări disperate: Turcia, între cutremure devastatoare și replicile lor
VIDEO | Clădiri care cad ca niște castele de nisip, oameni care aleargă năuci pe străzi și căutări disperate: Turcia, între cutremure devastatoare și replicile lor

Minutul de groază a început în Turcia la ora 3.17, ora locală. Atunci, când oamenii dormeau, s-a produs primul cutremur, un seism devastator cu magnitudine 7.9, care a fost urmat de zeci de replici, unele dintre ele cutremure violente în sine. Cutremurul de la ora 3 și 17 minute a fost unul dintre cele mai  puternice înregistrate în  regiune în ultima sută de ani. 

Operațiuni de salvare și căutare îngreunate de vreme și de replicile cutremurului

Vremea rea și replicile multe și puternice au îngreunat operațiunile de căutare și salvare, la care și-au oferit sprijinul, până în acest moment, 45 de națiuni.  

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a spus, cu puțin timp în urmă, că numărul morților din Turcia a depășit  900 și a descris cutremurul  drept cel mai mare dezastru al națiunii, din 1939 încoace:

Toată lumea își pune inima și sufletul în eforturi, deși sezonul de iarnă, vremea rece și cutremurul care are loc în timpul nopții îngreunează lucrurile. Nu știm cât de mult va crește numărul victimelor, deoarece eforturile de ridicare a resturilor continuă în mai multe clădiri din zona cutremurului.

Zece ori mai târziu de teribila oră 03.17, un  doilea cutremur mare lovește Turcia și Siria. Centrul Seismologic Euro – Mediteranean transmite că magnitudinea acestui al doilea cutremur a fost de 7,7, în vreme ce US Geological Survey  (centrul american de seismologie USGS) estimează magnitudinea la 7,5.

Acest al doilea seism a lovit sud-estul Turciei în jurul orei locale 13.25. În Siria, presa de stat din Siria a transmis că și Damascul a fost afectat de cel mai recent cutremur, dar informațiile și detaliile vin greu și limitat din această țară.

Citește și:

VIDEO | Clădiri care se năruie în urma cutremurului

Până în acest moment, numărul de morți din cele două țări – Turcia și Siria – depășește 1.200, iar președintele turc vorbește despre aproape 5.500 de răniți.

Sunt mii de înregistrări ale acestui dezastru, și toate sunt teribile. Unele surprind exact clipele în care clădiri înalte se năruie, cum este înregistrarea de mai jos.

Dr. Steven Godby, este expert în pericole naturale la Universitatea Nottingham Trent, avertizează că numărul morților în cazul  cutremurelor este de așteptat să crească semnificativ. În cazul dezastrului din Turcia, este de luat în calcul și vremea care, la râțndul ei, va avea un impact asupra șanselor de supraviețuire a oamenilor. Profesorul Godby a declarat, pentru The Guardian că, din păcate, numărul morților va crește rapid:

Din păcate, numărul morților este probabil să crească rapid. Un cutremur de magnitudine similară care a lovit Izmit în Turcia în 1999 a ucis peste 17.000 de oameni și a lăsat mai mult de un sfert de milion fără adăpost. Primele imagini (de azi, nota red.) arată prăbușirea  mai multor clădiri din zona afectată și acestea sunt asociate cu pierderi semnificative de vieți omenești – de obicei, 30% dintre cei aflați în aceste tipuri de colaps își pierd viața. Cutremurul a avut loc dimineața devreme, când oamenii dormeau în casele lor, iar vremea este foarte rece, ceea ce înseamnă că supraviețuitorii prinși în moloz se confruntă cu amenințarea suplimentară a frigului. Primele 24-48 de ore sunt orele în care majoritatea oamenilor sunt în mod normal salvați în aceste situații, dar vremea rece poate reduce  acest interval de timp.  

VIDEO | Momentul în care o altă clădire cade, după o replică puternică a cutremurului

VIDEO | Omeni prinși sub dărâmături, oameni care aleargă pe străzi, alte clădiri care cad

Printre toate aceste imagini cu blocuri de care se alege pragul în câteva clipe, cu oameni care aleargă disperați nici ei nu știu încotro, din toată disperarea căutărilor, din tot haosul și dezastrul apar, din când în când, secunde de speranță, când câte un supraviețuitor e salvat. Uneori, e un bebeluș, ca în imaginile de mai jos:

Îți recomandăm să citești și:

 

 

Cookies