VIDEO | Cât de periculoasă este viața pe bicicletă în București. Filmarea Emmei, într-o zi obișnuită, care pedalează de 10 ani prin Capitală: Sunt cu ochii cât cepele

29 oct. 2022
2512 Afișari
VIDEO | Cât de periculoasă este viața pe bicicletă în București. Filmarea Emmei, într-o zi obișnuită, care pedalează de 10 ani prin Capitală: Sunt cu ochii cât cepele

Mi-ar plăcea să văd mai mulți oameni pe bicicletă și să folosească mașinile ocazional, atunci când chiar nu se poate altfel, cum ar fi la cumpărături, este visul Emmei, o tânără de 31 de ani care folosește săptămânal bicicleta ca mijloc de transport prin București, care este periculos, dar își asumă toate riscurile. Spune că merită efortul.

”Sunt cu ochii cât cepele când merg pe bicicletă”, mai spune Emma, într-o filmare de o jumătate de oră de mers cu bicicleta prin București pentru a ne arăta experiența ei.

Pledoaria Emmei în timp ce pedalează:

”Eu sunt Emma și am 31 de ani, mă plimb pe bicicletă în București de vreo 10 ani din 2012 și sunt la a treia bicicletă, care este un Pegas cu 2 viteze.

Folosesc bicicleta săptămânal pentru a ajunge la școală unde predau și consider că este cel mai rapid mod de a mă deplasa, având experiență și cu mașina și cu trotinetă electrică și, bineînțeles, cu mijloacele de transport în comun.

Cu prima bicicletă am învățat mentalitatea șoferilor din Buurești, cred că experiența cu bicicletă prin oraș e foarte diferită la fete și la băieți, pe lângă pericolele din trafic, fetele mai au de-a face și cu misoginie, șoferi de taxi care au diferite remarci la adresa ținutei tale de pe bicicletă și șoferi care nu te iau prea în serios, dar consider că merită efortul.

De când am început să port cască, nu prea mai am curaj fără, încerc să conduc ca și cu mașina, preventiv, să încerc să încurc cât mai puțin și să preconizez mișcările celorlalți, unii ar spune chiar că merg prea cuminte, dar așa mă simt eu cel mai safe.

Nu am o rută prea lungă sau grea spre școală, dar săptămâna asta în această intersecție a avut loc un accident, nu din cauza mea ci a altcuiva care nu a dat prioritate. În mod normal o iau pe banda de autobuz. În intersecție încerc să fiu prima la stop, să stau în fața șoferilor, să știe că sunt acolo, iar dacă mi-e prea frică, într-o intersecție, mă dau jos și o iau pe trecerea de pietoni.

Ca bicilist în București nu știu dacă mă deranjează neapărat lipsa pistelor, cât mai debrabă mentalitatea șoferilor care se cred regii șoselelor și nu prea vor le împartă cu tine deși avem fix aceleași drepturi și îndatoriri.”

Vedeți mai departe înregistrarea:

Îți mai recomandăm și:

 

Cookies