VIDEO | Casa îngropată în 20 de tone de gunoi din Sectorul 2. Doar excavatorul a putut disloca muntele de haine, cutii, lăzi, cartoane, rezervoare de WC,…

24 oct. 2023
677 afișări
VIDEO | Casa îngropată în 20 de tone de gunoi din Sectorul 2. Doar excavatorul a putut disloca muntele de haine, cutii, lăzi, cartoane, rezervoare de WC,...
VIDEO | Casa îngropată în 20 de tone de gunoi din Sectorul 2. Doar excavatorul a putut disloca muntele de haine, cutii, lăzi, cartoane și rezervoare de WC | Sursa imagini: Primar S2

Ca o casă să ajungă literalmente îngropată în gunoi, cum este aceasta din Sectorul 2, probabil trebuie să se întâmple câteva lucruri.

Mai întâi – și probabil premisa zero – să existe un proprietar care adună lucruri maniacal. Un fel de colecțioinar compulsiv care nu se poate despărți niciodată de niciun obiect. Tot avem prin case câte-o prostie, două, nouă care nu ne mai trebuie acum, „dar poate că ne va trebui cândva” și de care, efectiv, ajungem să uităm cu timpul, dar de aici până la așa-numita „tulburare de tezaurizare” (pentru că așa se cheamă) e cale lungă.

Cum poate cineva să își îngroape casa sub un munte de gunoi

Probabil c-ați văzut măcar vreun episod, dacă nu cumva chiar serii întregi de reality show-uri cu și despre oameni care păstrează TOT. Despre aceia care suferă de numita tulburare de tezaurizare, și care au nesfârșită dificultate (de fapt, imposibilitate) de a arunca lucruri. Într-un fel tulburător, simt nevoia să le salveze pe TOATE, oricât de lipsite de valoare și/sau de utilitate ar fi. Pur și simplu, crezi că trebuie să le salvezi. Așa, ca pe pui de pisic.

Cei mai compulsivi dintre compulsivi suferă numai la gândul că s-ar putea despărți de obiecte.

Clinica Mayo descrie situațiile astfel create de parcă ar fi văzut casa îngropată în gunoi din Sectorul 2:

Adesea, tulburarea de tezaurizare creează condiții de viață extrem de dificile, în medii extrem de înghesuite în care există doar  căi înguste care șerpuiesc printre stive de dezordine. Blaturile, chiuvetele, sobele, birourile, scările și toate celelalte suprafețe sunt de obicei pline de lucruri. Unele zone ale locuinței pot deveni imposibil de folosit în scopul lor fundamentale. De exemplu, este posibil să devină imposibil să gătești în bucătărie. Când nu mai este loc în interiorul casei, dezordinea se poate răspândi în garaj, vehicule, curte și alte zone care devin, brusc, ideale pentru de depozitare. Persoanele cu tulburare de tezaurizare ar putea să nu vadă obsesia lor de a aduna lucruri ca pe o problemă, astfel încât devine extrem de dificil să îi convingi să  fie parte din rezolvarea problemei, inclusiv prin tratament. Dar tratamentul intensiv poate ajuta colecționarul maniacal  să înțeleagă cum pot fi schimbate convingerile și comportamentele, astfel încât să poată  trăi o viață mai sigură și mai plăcută.

Deci, un proprietar de casă care adună lucruri la nesfârșit este o probabilă premisă zero a situației din imagini, care a impus folosirea excavatorului pentru a scoate gunoiul din casa și curtea din Sectorul 2.

Apoi, la un moment dat pare să fi intervenit abandonul locului. Pericolul cel mare, în astfel de situații, este că locul devine rapid un fel de groapă de gunoi a zonei. Deci, focar de infecție.

VIDEO | Cum arată o casă îngropată în 20 de tone de gunoi

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, publică, pe pagina sa de Facebook, povestea acestei case din S2 și vorbește despre alte situații similare care încă mai există în București:

20 de tone de gunoi, cât erau strânse în această curte și în interiorul casei, nu s-au strâns de ieri de azi Când am preluat mandatul erau sute de astfel de exemple. Total ignorate și tolerate. Azi mai avem câteva zeci. Am documentat fiecare caz în parte. Am somat proprietarii. I-am supraimpozitat. Unii s-au mobilizat și au igienizat. În celelalte cazuri, unde nu am găsit înțelegere sau unde situația juridică e mai complicată, am mers până la capăt – cu tot istoricul documentat ne adresăm instanței pentru obținerea ordonanței președințială. Așa am procedat și în acest caz, așa vom face de fiecare dată când se impune până când astfel de exemple nu vor mai exista în Sectorul 2.

După ce termini de văzut zecile de secunde de imagini cu acest adevărat război cu gunoiul dintr-o casă, probabil că îți vine să dai fuga la tine în dulapuri, cotloane și sertare, să arunci din lucrurile cu care, realmente, nu mai ai ce face de multă vreme. Cel puțin, printre noi așa s-a întâmplat.

Ce s-a mai întâmplat în București în ultimele ore:

Cookies