VIDEO | Cartierul Titan, când era tânăr, chipeș și mândru, dar n-avea curent decât seara. “Domni gospodari al Capitalei, rușine pentru aceste pete întunecate!”

12 mai 2023
23197 afișări
VIDEO | Cartierul Titan, când era tânăr, chipeș și mândru, dar n-avea curent decât seara. “Domni gospodari al Capitalei, rușine pentru aceste pete întunecate!”
VIDEO | Cartierul Titan, când era tânăr, chipeș și mândru, dar n-avea curent decât seara. “Domni gospodari al Capitalei, rușine pentru aceste pete întunecate!” | Sursa foto: screenshot Cineclic

Cartierul Titan – Balta Albă este acea felie de București cu poveste fascinantă și ciudățică. O variantă a provenienței numelui spune că zonei i se spunea Balta Albă de la epidemia de ciumă din 1813, când aici erau aduse trupurile celor uciși de molimă. Erau duse într-un fel de mare groapă comună de la marginea comunei Dudești, unde erau stropite cu var nestins. Și, când ploua, se forma o uriașă baltă albă.

Mai există o variantă a istoriei numelui și are legătură cu o cârciumă de pe la 1900, în preajma căreia, ori de câte ori ploua, se forma o mare baltă alb și frumos lucitoare sub razele soarelui. 

Dar, a început secolul XX, a fost înființată Fabrica de ciment Titan și Titan i-a rămas numele cartierului. Cât despre proveniența acestui nume, aici lucrurile sunt clare și previzibile: vine, fix cum bănuiați, din mitologia greacă, de la Titanii-copii ai lui zeilor Uranus și Gaia.

Cartierul Titan în anii ’50 -’60

Cartierul Titan a început să capete din chipul pe care îl știm azi undeva prin anii ’50. Era nevoie mare de locuințe noi, iar zona a fost o alegere foarte la îndemână, pentru că era loc berechet de construit.  Motorul dezvoltării zonei Titan a fost înființarea unor mari unități industriale, iar construcția cartierului a durat până în anii ’70, când a fost amenajat și Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR) în jurul lacului Titan.

De undeva din mijlocul acestor decenii proletare răzbat până la noi aceste imagini din cartierul Titan, imagini publicate de Cineclic pe pagina sa de Facebook.

Anul este 1967, la televizor se difuzează reportaje despre viața de zi cu zi a orașului.

Aparent, toate bune și frumoase-n cartierul – „de care ne mândrim toți, de la membrii sfatului popular și constructori și până la fiecare dintre noi, bucureștenii”.

Dar, cum reportajul e făcut înainte de „Tezele din iulie” (vorbim despre iulie 1971, când, practic, Ceaușescu a radicalizat doctrina, când orice fărâmă de critică devenea complet interzisă), la un moment dat își face loc și nemulțumirea bucureștenilor din Titan: n-aveau curent electric decât seara:

Problema e, în special, cu energia electrică pe care, de 3 luni de zile, nu o avem decât seara și în cursul zilei nu avem, și aparatele electrice pe care le avem nu sunt folosite.

Înainte să dăm play, trebuie să mai pomenim detaliile superbe, inserate în timpul declarării nemulțumirii, cu un aspirator și-un aparat de radio care, evident, șomează.

Acum, let’s play!

VIDEO | Plimbare prin cartierul Titan din 1967

Fast forward în cartierul din zilele noastre, care are, printre multe altele, un centru comercial (Galeriile Titan) un mall (Park Lake), ștrandul Titan, un centru de agrement pentru locuitorii zonei.

Deloc în ultimul rând, aici e și Parcul Alexandru Ioan Cuza (fost IOR), unul din cele mai mari parcuri din București, cu o suprafață de peste 85 de hectare.

Îți recomandăm să citești și:

Cookies