VIDEO | Când e frate lângă frate se dă marfa la o parte. Piedone, însoțit de Horia Constantinescu, control ANPC în Portul Constanța

07 mart. 2025
3459 afișări
VIDEO | Când e frate lângă frate se dă marfa la o parte. Piedone, însoțit de Horia Constantinescu, control ANPC în Portul Constanța
VIDEO | Când e frate lângă frate se dă marfa la o parte. Piedone, însoțit de Horia Constantinescu, control ANPC în Portul Constanța. Sursa foto: captură video Cristian Popescu Piedone/Facebook

Cristian Popescu Piedone, șeful ANPC, s-a dus la Constanța, dar nu în vacanță, ci însoțit de inspectori și fostul șef ANPC Horia Constantinescu (actual șef al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor), să controleze marfa din Vama Agigea Sud.

Au fost verificate o mulțime de containere aflate în zona celor 7 rampe de verificare și control vamal, dar și altele ce erau depozitate de trei – patru ani în zona liberă.

Piedone, inspectori ANPC și Horia Constantinescu, control în Portul Constanța

Amplul control ANPC în Portul Constanța a avut loc joi, 6 martie 2025. Piedone anunță că își dorește să se implementeze o măsură esențială în cadrul controalelor vamale, ținând cont de transpunerea regulamentului european 1020/2019. Această transpunere propune ca în fiecare vamă din țara noastră să fie prezenți comisari din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, astfel încât să se prevină introducerea pe piață a unor produse periculoase pentru români.

În acest sens, Președintele ANPC va iniția un memorandum care va fi susținut în fața Cancelariei Primului Ministru al României, pentru a asigura aplicarea acestui regulament european esențial în scopul protecției consumatorilor, se arată într-un comunicat transmis de ANPC.

Sub coordonarea șefului ANPC, Piedone, a avut loc un control amplu în Vama Agigea Sud. Verificările au vizat containere care se aflau în zona celor 7 rampe de verificare și control vamal, dar și alte containere care erau depozitate de 3-4 ani în zona liberă.

Acțiunea s-a concentrat pe verificarea unor produse precum articole de îmbrăcăminte, jucării, electronice și electrocasnice, pentru a verifica conformitatea acestora cu reglementările legale europene privind etichetarea, siguranța și transportul.

Verificările au fost făcute cu sprijinul Biroului Vamal Agigea Sud, care a asigurat tot suportul necesar pentru desfășurarea activității.

Nereguli la cantina din port

ANPC anunță că a fost verificat și operatorul economic SC EFOLITORAL SRL – Cantina Port Agigea, iar inspectorii au găsit mai multe deficiențe, printre care:

  • Materie primă congelată (cotlet și ceafă de porc) decongelată la temperatura mediului ambiental.
  • Preparate alimentare (ciorbe, tocănițe etc.) depozitate în condiții necorespunzătoare, la o temperatură de 30 de grade, într-un frigider.
  • Produse alimentare (piept de pui) depozitate fără a avea elementele de identificare și fără a fi menționată data limită de consum.
  • Depozitarea produselor direct pe paviment.
  • Utilizarea de cuțite cu mâner din plastic și bureți din sârmă, nerecomandate igienic.
  • Tavanul blocului alimentar deteriorat și infiltrat cu apă, cu depuneri de mucegai.
  • Paviment deteriorat în sala de mese, care împiedica igienizarea corespunzătoare.

Autoritățile au amendat operatorul economic cu 10.000 de lei, iar produsele neconforme, în valoare de 1.000 de lei, au fost oprite definitiv de la vânzare. Totodată, s-a dispus oprirea temporară a prestării de servicii până în momentul în care vor fi remediate deficiențele.

Probleme și la un magazin

De asemenea, ANPC a verificat și magazinul FREE SHOP Magazinul Heinrig Impex SRL, iar aici au fost descoperite următoarele nereguli:

  • Vitrine frigorifice neigienizate.
  • Depozitul în care erau păstrate băuturile, țigările și dulciurile era neigienizat, cu rafturile pline de praf și cu depuneri de mucegai și excremente de păsări.
  • Tavanul din depozit avea părți desprinse prin care puteau intra ușor praf sau diverse insecte.
  • Filtrele de aer condiționat din depozit erau neigienizate, cu depuneri masive de praf.
  • Paviment neigienizat.

A fost întocmită o invitație cu recomandarea de oprire temporară a prestării de servicii până la remedierea abaterilor constatate.

În urma amplului control din Portul Constanța, autoritățile au sigilat peste 50 de containere care urmează să fie verificate ulterior, în momentul în care se va solicita deschiderea acestora de către comisionarii vamali.

Verificările vor continua în perioada următoare:

conform planului tematic stabilit și în conformitate cu prevederile Regulamentului European 1020/2019, pentru a proteja în continuare consumatorii români și a asigura respectarea standardelor de siguranță în comerțul internațional.

VIDEO

Sursa video: Cristian Popescu Piedone/Facebook

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies