Calea Moșilor cea dispărută, cu case negustorești și balcoanele lor cu dantelă din fier forjat, cu târguri și târgoveți. Muzeul Municipiului București ne dăruiește cea mai recentă digitizare a unui film de arhivă realizat la începutul anilor 1970 de către Sahia Film la cererea Muzeului de Istorie a Municipiului București, astăzi Muzeul Municipiului București.
Mai ales dacă ești născut după 1970, ai ocazia chiar unică să vezi ce viață, ce lume, ce poveste anima Calea Moșilor înainte să apară blocurile cu 8 și 10 etaje. Case de secol XIX cu curți interioare, atelierele micilor meșteșugari, străvechi biserici, hanuri, cârciumi, tot farmecul Podului Târgului de Afară – totul a fost înmagazinat în aproape 30 de minute de film. Să vedeți imaginile, sunt unice și foarte prețioase pentru chipul, arhitectura și stările Bucureștiului. Așa ceva a existat și, cât timp vom avea aceste imagini, va exista în memoria orașului.
Între anii 1978-1983, Calea Moșilor a fost demolată și lărgită între Bucur Obor și Bulevardul Carol I, casele vechi fiind înlocuite cu blocuri de 8-10 etaje. “Pentru cei care iubesc istoria și arhitectura orașului este o ocazie excelentă să-și amintească ori să vadă, dacă n-au trecut pe-acolo, cum arăta întreaga zonă în anii ’70, înainte ca această importantă arteră a Capitalei să cadă pradă degradării constante”, anunță MMB-Palatul Suțu pe pagina sa de Facebook.
Am văzut case negustorești cu etaj și prăvălii la parter, cu balcoane împodobite cu dantelarie din fier forjat. Case modeste cu curți interioare, beciuri cu bolți mari și butoaie rotofeie, clădiri cu stucaturi, frontoane, cariatide, grifoni și îngerași. Am intrat în biserici afumate de timp. Am văzut că era deschisă berăria “La Lupoaica” cu bere de la Fabrica Luther. Deschis era și Bufetul Petrila. Am văzut intrări care dădeau în Calea Moșilor, imagini filmate într-o zi de vară. Am urmărit o fată în minijupă pe Intrarea Lostriței. Am văzut cu ochii mei gospodine, milițieni bățoși, țărani dezorientați, precupețe, camioane, lume cu pungi goale, lume cu pungi pline, GAZ-uri și aceleași tramvaie care se tot duc spre Obor. Am intrat în frizeria unui domn care avea ochelari ca ai lui Perpessicius. Am fost acolo. Pentru că imaginile sunt făcute să dea viață după ce viața s-a terminat.
I-am văzut firma lui Ghinea Gheorghiță, un meșter care făcea draperii în atelierul său. La lucru se afla și domnul Leon Barbel în atelierul lui de “Perii, Pensule și Bidinele”. Chiar meșterea la o perie, o făcea atunci pe loc, sub ochii celui interesat. Cui îi mai trebuie azi perii, pensule și bidinele?
L-am cunoscut pe domnul D. Dumitriu care vopsea nasturi în atelierul lui de vopsit nasturi și catarame. De ce să mai vopsești azi nasturi și catarame?
Domnul Gicu făcea pălării și tocmai călca una cu o mașină cu aburi. Domnul Iordache era la Tocilărie. Doamnele de la magazinul “Lenjerie de pat” coseau grăbite la mașină. Dl. Aurel Constantinescu repara un ceas în ceasornicăria lui, fără să știe că peste timp o să-l văd. Timpul a stat în loc exact în clipa în care a fost filmat.
Am văzut Biserica Olari pe vremea când era la locul ei, monument istoric din secolul al XVIII-lea, translat în anul 1982 pentru că stătea în calea dezvoltării, sărea în ochii urbanistului de răsunet mondial Ceaușescu. Am văzut ce nu mai este: Târgul de Afară, Bucureștiul de altădată. Aproape 30 de minute de imagini extraordinare, fără sunet, un film mut care dă o Voce orașului de altădată.
Filmul documentar este încărcat pe canalul de Youtube al #MMB
Cezar Petre Buiumaci, muzeograf, secția Istorie, MMB: „Una dintre arterele de primă importanță în trecutul Bucureștilor, care pleacă chiar din inima orașului și ajunge la Piața Obor, o zonă unde se organizau odinioară o serie de târguri este Calea Moșilor. Aceasta a purtat o vreme denumirea de Podul Târgului de Afară, așa cum Calea Victoriei s-a numit pentru o perioadă Podul Mogoşoaiei, pentru că era șoseaua care ducea la acel loc. Târgurile Bucureștilor aveau loc la capătul Căii Moșilor și erau organizate în aproape tot timpul anului, purtând diferite denumiri, cel mai cunoscut fiind Târgul Moșilor sau Moșii de Vară. Și iată din nou cum artera, în timp, a preluat numele unui eveniment devenit sărbătoare”, pagina de facebook a MMB-Palatul Suțu.
Cezar Petre Buiumaci, muzeograf: “Dacă inițial punctul de plecare al acestei artere începea de la Piața de flori, după trasarea bulevardului Brătianu, capătul central al Căii Moșilor s-a mutat la Biserica Bărăția. De aici, traseul propus trece pe lângă vestitul magazin «Vulturul de mare cu peștele în ghiare», lângă care s-a construit „Cocorul», apoi bisericile «Sfântul Gheorghe – Vechi», «cu Sfinți», «Olari», hanul Solacolu, o serie de locuințe care prezintă o arhitectură specifică vechiului oraș, cu o bogată ornamentație exterioară. Calea Moșilor era o arteră eminamente comercială, cu case mici, cu prăvălii și cârciumi pe toată lungimea acesteia. Cu timpul, unele dintre vechile case au fost înlocuite cu clădiri cu unul ori mai multe etaje, iar mărturie este zona veche a străzii, cuprinsă între Bărăție și Bulevardul Carol”.
Cezar Petre Buiumaci, muzeograf: “Filmul prezintă aspectul Căii Moșilor din anii ’70 ai secolului trecut, cu o perspectivă asupra specificului comercial și meșteșugăresc al acesteia, în care putem vedea meserii dispărute astăzi, la fel cum mai bine de jumătate din această arteră a cunoscut prefacerile demarate în urma Cutremurului din 1977. Astfel că vechea Cale a Moșilor devenea noua Cale a Moșilor printr-un proces de demolare a clădirilor, lărgire a arterei și construirea de blocuri de tip cortină, menite să ascundă tipul de locuire bucureștean și să exprime nouă gândire urbanistică a lui Nicolae Ceaușescu”.
Cezar Petre Buiumaci, muzeograf: „Ultima dintre bisericile prezentate în film este Biserica Olari, salvată prin translare prin metoda brevetată de ing. Eugeniu Iordăchescu în anii 1982-1983, pe o distanţă de aproximativ 80 metri și o rotație de peste 28 grade. Blocul construit în deceniul al nouălea, care delimitează intersecția Căii Moșilor cu Bulevardul Carol, redenumit Bulevardul Republicii în timpul regimului comunist, maschează în prezent această biserică”.
Toate filmele din Cinema Museion pot fi văzute accesând acest link: http://muzeulbucurestiului.ro/cinema-museion.html
În curând se vor adăuga și alte pelicule la Cinema Museion și vom fi invitați să le descoperim rând pe rând. Filmul dedicat Căii Moșilor poate fi văzut de vizitatori și în holul central al Palatului Suțu, într-un loc special amenajat unde va rula pe parcursul întregului program al Muzeului.