Asociația Pro Infrastructură a anunțat că în acest final de săptămână urmează să fie deschisă circulația pe primul lot, de 21 de kilometri, al autostrăzii A7 (Ploiești-Buzău). Acesta va face legătură între Dumbrava (Autostrada A3) și Mizil.
De asemenea, șoferii sunt informați că tronsonul Mizil-Spătaru (Buzău Vest) rămâne închis.
Conform informațiilor oferite în cadrul unei postări făcute pe pagina de Facebook a Asociației Pro Infrastructură, sectorul de drum ce va face legătura între Dumbrava și Mizil va fi inaugurat prin intermediul unui giratoriu temporar:
Sectorul Dumbrava-Mizil se va inaugura folosindu-se un giratoriu temporar (din balize) pus chiar pe autostradă la Mizil, accesul pe A7 și pe DJ100C făcându-se prin bretelele aflate pe lotul vecin. Atenție: nodul intermediar cu DN1D Albești Paleologu-Urziceni rămâne închis fiindcă antreprenorii au nevoie de acces în organizarea de șantier, plus că mai au de lucru la Centrul de Întreținere și Coordonare (CIC) și la nod. În afară de acestea două, nu vor fi alte restricții între Autostrada A3 (Dumbrava) și Mizil.
În acest context, probabil că cea mai mare parte dintre șoferii care merg dinspre București spre Buzău vor utiliza acest segment al autostrăzii A7. Astfel că, traficul se va muta de pe DN2/Urziceni.
Cu toate că previziunile oferite la începutul anului de Pro Infrastructură nu era cele mai favorabile, Asocierea dintre Pizzarotti și Retter a reușit să deschidă segmentul de 21 de km în decembrie 2024:
Asocierea dintre Pizzarotti și Retter a avut suișuri și coborâșuri în 2024 pe A7 Dumbrava-Mizil. În previziunile noastre din ianuarie, îi creditam cu șanse foarte mici și spuneam că ar fi o performanță mare pentru ei să deschidă în decembrie. Iată că au reușit, după ce din vară și până în noiembrie au fost în întârziere. Cei de la Retter ne-au surprins și au reușit să accelereze nesperat de bine în ultima lună și jumătate pe cele câteva structuri rămase în urmă.
Acesta a fost primul contract major al companiei Retter, iar această împreună cu partenerul Pizzarotti au înregistrat o întârziere de doar două luni. Termenul contractual pentru finalizarea lotului era noiembrie 2024. Cu toate astea, există și posibile neplăceri ce ar putea apărea la podurile finalizate pe vreme nu tocmai bună, conform Pro Infrastructură:
Acest heirup vine și cu părțile mai puțin bune. Putem avea surprize neplăcute pe poduri unde etapele finale (hidroizolație, asfaltare, finisaje) au fost făcute pe vreme potrivnică. În plus, avem multe lucrări rămase: supratraversările pe drumurile agricole/locale, sferturile de con pe mai multe structuri, nodul A7-DN1D inclusiv cu CIC, zone cu taluzări plus șanțuri restante.
Una peste alta, o surpriză frumoasă pe final de an, făcută cu mari sacrificii, chiar cu prețul unei vieți.
Pe acest șantier a avut loc și un eveniment tragic, care a dus la moarte unei persoane. Mai precis, în luna noiembrie un, sudor a decedat în urma unei explozii care s-a produs, cel mai probabil, în urma unei acumulări de gaze. Incidentul a avut loc pe podul peste Cricovul Sărat, unul din cele trei puncte critice rămase în urmă.
În ceea pe privește lotul realizat de către Coni împreună cu Trace, Asociația Pro Infrastructură anunță că acesta va rămâne închis. Motivul este că cele trei pasaje peste autostrada nu au fost încă finalizate:
O decizie corectă, în opinia noastră. Inaugurarea forțată ar fi deranjat pe toată lumea mai mult decât ar fi ajutat. Ar fi însemnat închiderea a trei DJ-uri care ar fi afectat semnificativ localnicii, nevoiți să ocolească mulți kilometri și/sau să folosească drumurile tehnologice, un coșmar pe timp de iarnă.
De asemenea, deschiderea acestui lot ar fi afectat și persoanele care circulau pe Autostrada A7 pentru că ar fi existat restricții de circulația. Mai precis, ar fi fost necesară închiderea unui sens de mers, sau chiar totală, pentru a permite muncitorilor să sudeze, ridice și instaleze grinzile pasajelor.
Din fericire, această secțiune cuprinsă între Mizil și Buzău Vest ar putea fi finalizată într-un termen de 2-3 luni. O altă veste bună este transmisă de Nurol:
Mobilizarea ne dă mari speranțe că vor termina sectorul Buzău Vest-Buzău Est spre sfârșit de 2025, iar nodurile din capete chiar mai devreme ca să se fluidizeze traficul din jurul orașului.
Acum, la finalul anului, Asociația Pro Infrastructură trage linie și constată „Un record absolut”.
Conform informațiilor transmise, în anul 2024 în România au fost inaugurați un total de 194,77 de kilometri. Astfel că, țara noastră ajunge la final de an la un total de 1269,87 kilometri de autostradă și drum expres veritabil ce se află în exploatare la nivel național.