VIDEO | Bucureșteni făcuți de ocară la telejurnal: “Dinu și Ecaterina din Drumul Taberei nu și-au plătit întreținerea de 15 luni”. Lista rușinii era cu nume, prenume, adresă și salariu

26 apr. 2023
1005 Afișari
VIDEO | Bucureșteni făcuți de ocară la telejurnal: “Dinu și Ecaterina din Drumul Taberei nu și-au plătit întreținerea de 15 luni”. Lista rușinii era cu nume, prenume, adresă și salariu
VIDEO | Bucureșteni făcuți de ocară la telejurnal: “Dinu și Ecaterina din Drumul Taberei nu și-au plătit întreținerea de 15 luni”. Lista rușinii era cu nume, prenume, adresă și salariu | Sursa foto: captură video Cineclic

Pentru cei care au intrat mai târziu în viață și pe internet, felul de organizare politico-socială din România de dinainte de 1990 este ca o povestire de film distopic ciudat, unde povestitorul a și ciupit trei beri în plus înainte de a se apuca de povestit.

Spune-i acum unui puști de 16 ani că mamă-sa trebuia să poarte matricolă la liceu și că, dacă nu o avea cusută de haine, ci doar prinsă cu capse, era posibil să-și ia un șut în fund dimineața de la „profesorul de serviciu pe școală”, care inspecta riguros aspectul fiecărui elev care intra în școală. Sau spune-i că are nevoie de aprobări speciale ca să-ți lase părul lung.

Îi mai poți vorbi copilului despre acel profesor de Istorie, care intra solemn și aspru încruntat în clasă, unde copiii îl așteptau împietriți în picioare. În secunda în care el ajungea la catedră, începeau să cânte imnul. Iar, dacă pe vreunul îl punea satana să uite vreun vers, începea delirul urlat de educație soocialistă: „De ce nu știi, animalule? NICI MĂCAR ATÂT NU EȘTI ÎN STARE SĂ FACI PENTRU PARTID ȘI PENTRU PATRIE?”

Doctrina și îndoctrinarea sunt necazuri cu care copiii erau învățați de mici.

De mic erai învățat și cu panoul de onoare – unde se înșirau chipurile elevilor cu cele mai mari note din școală – și cu panoul rușini, unde te pomeneai cu poză din cauză de note proastă, unghii netăiate, absențe sau, Doamne ferește, păr lung. Scria mare, deasupra, „AȘA NU!”

Ocara publică se practica intens și cu adulți. La serviciu, pe scara blocului și, așa cum vom vedea acum în acest fragment de jurnal comunist publicat de Cineclic, și la telejurnal.

VIDEO | București, anii ’60. Aveai restanțe la întreținere, te făceau de ocară la TV

Telejurnalul putea fi neiertător cu datornicii la întreținere din București:

Unii cetățeni nu înțeleg să își facă datoria față de stat. Aici, în Drumul Taberei, locuiesc Dinu Brăila și Ecaterina Gheorghiu, care de 15 luni nu și-au plătit întreținerea și chiria. (…) Napoleon Zamfir, artist plastic, în pofida venitului său anual de peste 60.000 de lei, face parte din cei 3.300 de rău platnici din Raionul 30 Decembrie.”

Desigur, vigilenții se mută mai apoi spre restanțieri din centrul Bucureștiului, inclusiv pe Calea Victoriei. Le vine rândul la beștelit unui contabil, unui compozitor de succes…

Mai jos, cum suna mânia proletară:

Îți recomandăm să citești și:

Cookies