Chiar dacă pare că mizeria și neregulile din magazinele Capitalei sunt o problemă a zilelor noastre, acest tip de situații erau întâlnite și într-o piață din vechiul București, în anul 1991. Într-un videoclip de arhivă, postat pe internet de Cineclic, putem vedea în ce condiții erau ținute alimentele vândute la scurt timp după Revoluție.
Imaginile din cadrul unui reportaj care arată mizeria din piețele aflate în București sunt vechi de mai bine de 30 de ani. Chiar dacă este vorba despre anul 1991, problemele constatate în urma controalelor sunt similare cu cele pe care le întâlnim și astăzi.
Cel mai probabil, dacă actualul director ANPC, Cristian Popescu Piedone ar fi ajuns în una dintre aceste piețe și-ar fi ieșit din fire văzând neregulile de aici.
Printre problemele constatate de inspectorii de la vremea respectivă se numără:
Brânza pe care suntem acum obișnuiți să o vedem depozitată în vitrine frigorifice era ținută la vremea respectivă pe tăvi de plastic. Iar ca să fie „protejată” de muștele ce bâzâie nestingherite prin piața respectivă, vânzătorii puneau pe ea un șervețel.
Ulei de floarea soarelui era îmbuteliat în sticle de sticlă și nu se afla pe raf la supermarket, ci era vândut la marginea drumului, direct dintr-o ladă. Și sucurile se aflau în aceeași situație, fiind depozitate tot în soare, dar pe un raft.
Când vine vorba de ouă acestea erau depozitate tot în cartoane, așa cum le vedem și astăzi în magazine. cu toate astea, „magazinele” de la vremea respectivă erau pe 4 roți. Mai precis, ouăle erau vândute la șosea, din portbagajul unei Dacii.
Ca și acum, și bucureștenii de atunci erau nemulțumiți de condițiile în care erau ținute alimentele. Întrebați de un reporter ce părere au despre organizarea comerțului, oamenii răspundeau:
Nici când vine vorba despre organele de control oamenii nu aveau cuvinte de lauda. Întrebați ce părere au despre modul în care instituțiile statului își fac datoria, oamenii spuneau:
În lipsa imaginilor, am putea crede că declarațiile date de bucureșteni au fost adunate recent. Astfel că, la o distanță de 34 de ani de la realizarea materialului, nemulțumirile oamenilor par să fi rămas aceleași.
Iată videoclipul de arhivă publicat pe pagina de Facebook „Cineclic”: