În vechiul București, dar și în alte mari orașe, un elev de generală putea deveni mini-milițian, adică „de serviciu” în patrulele de circulație a elevilor.
Asta însemna că, la sfârșitul orelor, echipaje de copii echipați cu șepci, centuri și semne de „stop” se ocupau de treversarea în siguranță a colegilor lor; pentru asta, dirijau mașini și coordonau elevi.
Un prieten de 50+ ne povestea, la un moment dat, într-un context cu traficul nebunesc din București, despre una dintre puținele idei utile din „școala comunistă”: educația rutieră.
Eu tre’ să recunosc că am și acum reflexe de pieton de pe vremea când eram puști și aveam orele alea de educație rutieră, dar mai ales de când îmi venea rândul să fiu „elev de serviciu în patrula de circulație a elevilor”. Dintre toate chestiile – foarte multe nebunești – din școala comunistă, asta era, să recunosc, ceva foarte tare, că te și îmbrăcau ca să semeni cu un mini-milițian: aveai mini-șapcă, mini-centură, mini-semn de stop în mână…
Apoi, ne-a explicat cum funcționa această educație rutieră a elevilor, cea în modul aplicat:
Când erai de serviciu în „patrula de circulație a elevilor”, se întâmplau două lucruri: erai îmbrăcat, cum ziceam, ca un mini-milițian, ușor de recunoscut de toată lumea, și aveai „post de lucru” pe lângă școală, prin preajma trecerilor de pietoni; pe de-o parte organizai colegii – adică adunai grupuri mai mari de copii și, când erau multișori, opreai mașinile cu semnul de stop, ăla în miniatură. Între timp, spuneai și lecția, ceva de genul „Dragi colegi pionieri, trebuie să vă asigurați ÎNTOTDEAUNA la traversare. Priviți mai întâi în stânga, apoi în dreapta și pășiți numai când sunteți siguri că ați fost văzuți de șoferi. Zău că era util… Bine, și mașini erau de o mie de ori mai puține, iar noi mergeam la școlile din cartier…”
Dacă descrierea prietenului nostru nu ajută sută la sută să vă imaginați cum funcționau patrulele de circulație ale elevilor, Cineclic publică imagini-document cu mini-milițieni în acțiune. Un reportaj pentru telejurnal. „De câtva timp, în preajma liceului Spiru Haret au apărut un fel de mini-milițieni”, erau anunțați telespectatorii.
Iată-i, mai jos, pe mini-milițieni în acțiune.
În Bucureștiul din zilele noastre în fiecare an sunt sute de accidente grave și foarte grave.
Principalele cauze generatoare sunt, de regulă, abaterile bicicliștilor, neacordarea de prioritate de trecere pietonilor, neacordarea priorității de trecere auto, traversarea neregulamentară și viteza neadaptată la condițiile de drum.
Educația rutieră este, totuși, ceva util.