Pasajul Europa Unită, care ar trebui să fie inaugurat în această toamnă, este ridicat la intersecția dintre Bulevardul Alexandru Obregia, șoseaua Turnu Măgurele și Bulevardul Metalurgiei.
Este una dintre lucrările importante de infrastructură din București, iar Primăria Sectorului 4 spunea, la începutul lucrărilor, că va concura cu «cele mai anvangardiste» astfel de proiecte din capitalele europene:
Europa Unită, noul pasaj rutier suprateran pe care Primăria Sectorului 4 îl construiește la intersecția dintre Bd. Metalurgiei cu strada Turnu Măgurele, va putea concura cu cele mai avangardiste și moderne proiecte de infrastructură mare din capitale europene. Cu o lungime de peste 650 de metri, pasajul va avea două benzi de circulație pe fiecare sens pentru a fluidiza traficul într-una dintre cele mai tranzitate zone din sudul Bucureștiului. Noul pasaj ce se construiește în Sectorul 4 va răspunde tuturor cerințelor și standardelor de siguranță rutieră impuse în domeniu. Dincolo de componentele ce țin de stricta utilitate a pasajului, acest obiectiv de investiții va fi un reper și din punct de vedere arhitectural, îmbinând armonios elementele de funcționalitate cu cele de design urban.
Lucrările la podul de la Metalurgiei au început în februarie anul trecut și, tot potrivit estimărilor inițiale ale Primăriei S4, ar fi trebuit să dureze aproximativ 18 luni. cele 18 luni au cam trecut, dar Pasajul Europa Unită este, totuși, aproape de inaugurare. Cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla la sfârșit de octombrie sau în noiembrie.
Alberto Costea – Infrastructură România publică, pe contul său de YouTube, o înregistrare video realizată cu drona, imagini care ne arată stadiul lucrărilor la podul de la Metalurgiei în acest început de octombrie.
Acum câteva zile, când pe șantier au ajuns schelele pe care va fi montat sistemul de iluminat, primarul Daniel Băluță anunța că lucrările „au intrat în linie dreaptă”.
Oarecum în paralel cu lucrările la Pasajul Europa Unită din Sectorul 4 au început și cele la podul de la Pallady, făcut de Primăria Sectorului 3 la ieșirea spre Autostrada Soarelui.
Pasajul Metalurgiei avea vortex de la bun început, primarul Băluță a dat publicității din din start și o simulare video, cel de la Pallady n-avea.
Lui Robert Negoiță i-a plăcut foarte tare ideea cu vortexul și a vrut să existe unul și la pasajul de pe Pallady pe care plecăm spre mare, pe A2-Autostrada Soarelui.
Când planurile de vortex la Pallady ale lui Robert Negoiță au devenit publice, Daniel Băluță a luat foc. Primăria Sectorului 4 – Băluță a dat în judecată Primăria Sectorului 3 – Negoiță, și a cerut „încetarea oricărui act de utilizare în orice formă sau mod care încalcă drepturile de proprietate intelectuală ale Sectorului 4 cu privire Ia «suprastructura metalică cu iluminare arhitecturală tip Vortex».”
Până la urmă, s-a făcut un fel de „pacea de la vortex”, căci în final ambele pasaje sunt echipate cu acest sistem de iluminat.
Își recomandăm să citești și: