VIDEO | A fost testat trenul metropolitan pe inelul feroviar din jurul Bucureștiului. Călătorie de probă pe 4 rute, primele care vor fi date în circulație

18 feb. 2022
23931 afișări
VIDEO | A fost testat trenul metropolitan pe inelul feroviar din jurul Bucureștiului. Călătorie de probă pe 4 rute, primele care vor fi date în circulație
FOTO Facebook Nicușor Dan

Primarul Nicușor Dan a făcut joi o călătorie cu un tren de probă pe 4 rute feroviare din jurul Capitalei, care vor face parte din infrastructura viitorului tren metropolitan. Edilul confirmă că, în prima etapă, trenul metropolitan va circula pe infrastructura de cale ferată care există în jurul Capitalei, iar ulterior se vor face modernizările necesare și conectarea la celelalte mijloace de transport public. Abia ulterior se va investi în achiziția de trenuri, în construirea de noi segmente și stații de cale ferată, pentru a extinde traseele pe care va funcționa trenul metropolitan.

O deplasare cu un tren de probă a fost organizată joi, 17 februarie, pe 4 trasee feroviare metropolitane din jurul Bucureștiului, pentru a verifica infrastructura feroviară existentă. Inițiativa a aparținut Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI) și a fost sprijinită de CFR. Au călătorit cu trenul primarul Capitalei Nicușor Dan, oficiali de la Ministerul Transporturilor și de la Consiliul Județean Ilfov, cărora li s-au alăturat mai mulți reprezentanți ai TPBI și CFR.

Deplasarea a vizat următoarele trasee, precizează într-un comunicat de presă TBPI, și s-au efectuat opriri în punctele unde vor fi viitoarele stații feroviare metropolitane:

Traseu 1– București Nord – Chitila – PM R1 Buciumeni – Buftea – Dârza – Periș – Scroviștea – Crivina și retur;

Traseu 2 – București Nord – Bucureștii Noi – Chiajna – București Vest – București Cotroceni;

Traseu 3 – București Cotroceni – București Vest – Vârteju – București Progresul;

Traseu 4 – București Progresul – Jilava – Berceni – București Sud – București Sud Gr. Călători – Titan Sud – București Sud Gr. Călători – Pantelimon – București Obor – București Băneasa – București Nord.

„Scopul călătoriei a fost verificarea infrastructurii feroviare, pentru circulația în siguranță a trenurilor, în vederea stabilirii unei priorități a traseelor pe care vor fi introduse primele servicii de tren metropolitan pe infrastructura existentă și a inițierii procedurilor pentru studiile de fezabilitate necesare pentru implementarea a proiectelor propuse.”, precizează TPBI, într-un comunicat de presă.

„Realizarea proiectului de tren metropolitan va avea o contribuție importantă la diminuarea traficului în regiunea București-Ilfov”, transmite TPBI, care adaugă că pe lângă beneficiul reducerii aglomerației pe șoselele din București, va contribui în mod semnificativ la scăderea poluării pe care o generează transportul în Capitală.

Opt tronsoane de cale ferată din jurul Bucureștiului se află în studiu

În prima fază de introducere a serviciilor de tren metropolitan, se află în studiu opt tronsoane de cale ferată modernă în jurul Capitalei, precizează TPBI. Acestea sunt:

– Gara Obor – Chiajna – Gara de Vest;

– Gara de Nord / Basarab – Gara de Vest;

– Gara de Vest – Stația Vasile Milea – Progresu – ca serviciu tren-tramvai;

– Gara de Nord – Chitila – Scroviștea;

– Gara Obor – Brănești – Islaz;

– Gara de Nord – Chiajna – Grădinari;

– Gara de Nord – Mogoșoaia – Grădiștea;

– Gara de Nord – Săbăreni.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI):

Pentru introducerea primelor servicii de tren metropolitan pe infrastructura existentă a CFR este necesară finanțarea unor proiecte complementare, o parte dintre ele dedicate modernizării liniilor de cale ferată, regenerării urbane din jurul stațiilor de cale ferată, precum și unul dedicat achiziției de trenuri. Lucrările de modernizare a căilor ferate includ reparații capitale a căii de rulare și ale instalațiilor aferente, eventuala electrificare (acolo unde este cazul), reabilitarea stațiilor existente și construirea de noi puncte de oprire, puncte de secționare, modernizarea trecerilor la nivel, pasaje rutiere. În privința mijloacelor de transport, TPBI are în vedere achiziția de trenuri electrice și cu tracțiune alternativă.

Cât costă și de când va circula Trenul metropolitan

Trenul Metropolitan Bucureşti va circula din 2024 pentru început, ca un proiect pilot şi cu garnituri vechi din actualul parc de material rulant de la CFR Călători, a anunțat în septembrie 2021 Ştefan Roşeanu, coordonatorul proiectului, consilier la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI).

Trenul Metropolitan sau „metroul de suprafaţă” este o investiţie estimată la 570 de milioane de euro şi va cuprinde 16 linii de tren cu o lungime totală de 545 km. Din cele 570 de milioane de euro, cea mai mare parte – 400 de milioane de euro – reprezintă achiziţia de material rulant, în timp ce aproximativ 170 de milioane de euro reprezintă investiţiile în sistemele de infrastructură.

 

 

 

Cookies