ȘTIRI

Şedinţă ICCJ în care se decide dacă Videanu, Bica şi Cocoş vor fi arestaţi preventiv, vineri

Adrian Videanu, Alina Bica și Dorin Cocoș sunt prezentați, vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. La ÎCCJ sunt prezentați cu aceeași propunere și Alin Cocoș și Florian Mihăilescu. 

În prezenta cauză, Alina Bica este cercetată cu privire la săvârşirea infracțiunilor  luare de mită (2 infracţiuni), abuz în serviciu (2 infracţiuni) și favorizarea făptuitorului.

Alina Bica, în calitate de procuror-şef al DIICOT, ar fi ridicat pe 25 februarie 2014, în mod abuziv, sechestrul aplicat asupra unui număr de 80 acţiuni care valorau 277.000 lei, deţinute de Videanu la SC Titian Mar SA.

Adriean Videanu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu.

Sechestrul asupra acţiunilor sale a fost pus în dosarul în care Videanu este cercetat de DIICOT, alături de alte persoane, pentru crearea unui prejudiciu de 11.000.000 de dolari şi punerea în pericol a sistemului energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

Prin ridicarea sechestrului, Bica l-ar fi ajutat pe Videanu să-şi pună la adăpost acţiunile sechestrate şi obţină foloase necuvenite, de 277.000 de lei, prin înstrăinarea lor.

Astfel, a rămas fără obiect măsura asiguratorie dispusă de procurorul de caz, care reprezenta garanţia recuperării prejudiciului cauzat, au mai arătat sursele citate.

Omul de afaceri Dorin Cocoş este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi dare de mită, în noul dosar în care sunt cercetaţi Alina Bica, Alin Cocoş, Adriean Videanu şi Florian Mihăilescu. Potrivit DNA, în perioada ianuarie 2011 – 2012, Dorin Cocoș a pretins şi primit, de la beneficiarul unor drepturi litigioase, suma totală de 16 milioane euro, în schimbul influenţei exercitate asupra a doi membri ai Comisiei Centrale a ANRP: Bica Alina Mihaela şi Diacomatu Sergiu (trimis în judecată în alt dosar) pentru asigurarea soluţionării a două dosare de despăgubire (prin care, valoarea unui teren în suprafaţă peste 13 hectare a fost stabilită la suma de 377.282.300 lei).

Pentru urgentarea soluţionării dosarului de despăgubire cu numărul de mai sus, conform interesului persoanei beneficiare, inculpatul Cocoș Dorin a dat foloase, sub forma unei cote dintr-un teren situat în localitatea Snagov, judeţul Ilfov, în suprafaţă de 4425 metri pătraţi, inculpatei Bica Alina Mihaela.

Inculpatului Cocoș Dorin i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În acelaşi dosar, joi au fost reţinuţi Alin Cocoş, fiul lui Dorin Cocoş, preşedintele PDL Bucureşti, Adriean Videanu, şi Florentin Mihăilescu, fostul consilier al Alinei Bica. Procurorii urmează să ceară instanţei supreme arestarea preventivă a celor trei, dar şi a Alinei Bica, aflată deja în arest în dosarul în care este judecată pentru despăgubirea ilegală.

Potrivit unui comunicat al DNA, Alin Cocoş este cercetat pentru dare de mită şi trafic de influenţă, Adriean Videanu, pentru complicitate la abuz în serviciu, iar Florentin Mihăilescu, pentru complicitate la luare de mită.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button