ARHIVA B365

Întâlnire între preşedintele Klaus Iohannis şi Victoria Nuland, la Cotroceni

UPDATE: Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în centrul discuţiilor s-a aflat dorința României de a întări Parteneriatul Strategic cu SUA prin extinderea colaborării nu doar în domeniul militar ci și economic. Preşedintele a salutat interesul companiilor americane în acest sector şi a încurajat creşterea prezenţei lor pe piaţa românească. În acest sens, a subliniat nevoia de stabilitate legislativă, predictibilitate şi transparență în mediul de afaceri.

Cei doi interlocutori au evidenţiat progresele substanţiale obţinute de România în domeniul reformei justiţiei şi combaterii corupţiei.

De asemenea, s-a făcut o trecere în revistă a situaţiei politice din regiune. Preşedintele a reafirmat angajamentele ferme ale României ca stat membru NATO, exprimând hotărârea de a se aloca resursele necesare pentru un răspuns adecvat la evoluţiile de securitate preocupante din regiunea noastră şi din Europa.

Întâlnirea preşedintelui Klaus Iohannis cu Victoria Nuland a durat aproximativ o oră, şi a fost prima întâlnire a secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii pentru afaceri europene şi eurasiatice, în cadrul vizitei pe care o efectuează, marţi şi miercuri, la Bucureşti.

Victoria Nuland a fost întâmpinată la Palatul Cotroceni de consilierul personal al preşedintelui , Mihai  Răzvan Ungureanu. Nuland l-a felicitat pe Ungureanu pentru noul post de consilier al şefului statului şi a declarat că se bucură că a revenit la Bucureşti.

Şeful statului a declarat în cadrul întâlnirii că se bucură pentru această vizită a Victoriei Nuland, la Bucureşti, la începutul mandatului său la Palatul Cotroceni, potrivit imaginilor transmise de Administraţia Prezidenţială.

Întâlnire între ministrul de Externe şi Victoria Nuland

UPDATE: După întrevederea de la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, Victoria Nuland se întâlneşte la această oră cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. 

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o întrevedere cu asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Victoria Nuland, care efectuează o vizită la Bucureşti în cadrul turneului întreprins într-o serie de state europene. Agenda de discuţii s-a concentrat pe priorităţile şi direcţiile majore de acţiune pentru 2015 în cadrul Parteneriatului Strategic româno-american, pe evoluţiile preocupante din imediata vecinătate a României şi din regiunea extinsă a Mării Negre, cu accent asupra situaţiei din Republica Moldova şi a celei din Ucraina, în contextul crizei din sud-estul acestei ţări şi al negocierilor în curs în formatul „Normandia”. De asemenea, a fost realizat un schimb de vederi pe teme de securitate globală, de interes comun, în actualul context internaţional, inclusiv problema combaterii terorismului, se precizează într-un comunicat remis B365.ro de MAE.

Cei doi interlocutori au evidenţiat caracterul privilegiat al relaţiilor dintre România şi SUA, şi au subliniat ritmul dinamic, în creştere, al Parteneriatului Strategic, ilustrat de amplitudinea sporită a cooperării pe diverse componente ale Parteneriatului Strategic, inclusiv în planul contribuţiilor comune la asigurarea securităţii regionale, euro-atlantice şi internaţionale.

Bogdan Aurescu a reconfirmat interesul României privind aprofundarea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA şi a reiterat necesitatea menţinerii, şi în 2015, a unei dinamici susţinute a dialogului şi colaborării. În acest sens, a avansat o serie de propuneri concrete pentru amplificarea interacţiunii pe dimensiunile principale ale Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA pentru Secolul XXI, adoptată la nivel înalt pe 13 septembrie 2011. În context, a subliniat importanţa dezvoltării domeniilor de cooperare, în special cel economic, al schimburilor interumane, precum şi în domeniul educaţiei, ştiinţei şi inovaţiei.

În ceea ce priveşte dimensiunea politico-militară şi de securitate, cea mai avansată componentă a Parteneriatului Strategic, ministrul Aurescu a exprimat interesul României ca SUA să continue să sprijine măsurile NATO de reasigurare destinate Aliaţilor estici, precum şi implementarea completă şi în calendarul agreat a deciziilor Aliate adoptate la Summit-ul din Marea Britanie, cu un accent aparte în ceea ce priveşte Planul de Acţiune al Alianţei pentru creşterea capacităţii operaţionale (Readiness Action Plan).

Ministrul român al afacerilor externe a evocat stadiul avansat al operaţionalizării sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice de la Deveselu, cu termen de finalizare în cursul acestui an, proiect strategic semnificativ pentru securitatea ambelor state, precum şi pentru securitatea euro-atlantică.

În ceea ce priveşte alte subiecte de interes de pe agenda bilaterală, demnitarul român a reiterat importanţa numirii unui nou ambasador al SUA la Bucureşti, precum şi necesitatea înregistrării de progrese pe linia obiectivului includerii României în programul Visa Waiver. Totodată, în contextul aniversării a 135 de ani de relaţii diplomatice bilaterale, Bogdan Aurescu a exprimat interesul părţii române pentru o cooperare apropiată cu partea americană în vederea marcării corespunzătoare a acestui moment cu încărcătură politică şi simbolică deosebită pentru ambele state, inclusiv prin organizarea unor evenimente comune şi implicarea în aceste proiecte a altor parteneri instituţionali.

De asemenea, cei doi interlocutori au realizat un schimb de vederi aprofundat legat de dezvoltările din imediata vecinătate a ţării noastre şi din regiunea extinsă a Mării Negre, cu accent pe Republica Moldova şi Ucraina, şi implicaţiile acestora pentru România. Ministrul român de externe a evidenţiat demersurile întreprinse de România pentru susţinerea parcursului european al acestor state, pledând pentru menţinerea unui angajament consistent din partea SUA în vederea depăşirii provocărilor din regiune.

Şeful diplomaţiei române a punctat faptul că alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 din Republica Moldova au reconfirmat sprijinul popular pentru opţiunea pro-europeană. Strâns legat de aceasta, a reiterat sprijinul ferm pe care România va continua să-l acorde Republicii Moldova pentru consolidarea procesului de reforme şi implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. În acelaşi sens, Bogdan Aurescu a subliniat importanţa menţinerii sprijinului pentru autorităţile de la Chişinău şi a exprimat interesul pentru susţinerea procesului de reformă, dezvoltarea economică şi consolidarea securităţii energetice a Republicii Moldova. Ambii oficiali au arătat importanţa formării cât mai curând a guvernului de la Chişinău, care să continue procesul de reformă şi de apropiere de UE. În contextul discuţiilor pe marginea situaţiei din Ucraina, ministrul român al afacerilor externe a evidenţiat sprijinul consecvent al României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, exprimând susţinerea României pentru regimul de sancţiuni al UE.
Oficialul american a transmis aprecierea deosebită pentru Parteneriatul Strategic cu România şi rezultatele sale importante, subliniind interesul SUA pentru aprofundarea acestuia, inclusiv prin identificarea unor noi oportunităţi de cooperare şi proiecte comune pe dimensiunile economică şi de securitate energetică, educaţie, ştiinţă, inovaţie, bună guvernare.

Reprezentantul Departamentului de Stat a adresat mulţumiri României pentru contribuţiile semnificative în planul securităţii regionale, euro-atlantice şi globale, fiind salutată excelenta cooperare bilaterală, exemplificată şi de proiectul comun de la baza Deveselu, sau de decizia României de sporire a contribuţiei la operaţiunea NATO Resolute Support din Afganistan.

Totodată, oficialul american a evidenţiat rolul pozitiv pe care România îl are în regiune în sprijinirea aspiraţiilor europene ale statelor membre ale Parteneriatului Estic şi a exprimat disponibilitatea de a aprofunda cooperarea bilaterală pe dimensiunea regională, inclusiv prin avansarea unor iniţiative comune care să sprijine reformele democratice şi parcursul european ale statelor partenere din regiune.

Nuland s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis la ora 9.00, surse politice precizând pentru MEDIAFAX că oficialul american mai are programate întrevederi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, precum şi cu preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Anterior, surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX că premierul Victor Ponta se va întâlni, într-o întrevedere privată, cu adjunctul secretarului de stat american pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland, care va sosi marţi în Bucureşti.

Precedenta vizită a adjunctului secretarului de Stat Victoria Nuland a avut loc în urmă cu un an, în perioada 10-11 ianuarie 2014, în cadrul unui turneu european, când s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu, cu ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi cu procurorul-şef al DNA, Laura-Codruţa Kovesi, dar nu şi cu premierul Ponta, care a plecat atunci cu soţia în vizită privată în Italia.

La acel moment, Ponta a argumentat că avea demult programată vizita în Italia şi că ministrul Corlăţean era îndreptăţit să exprime poziţia Guvernului.

La rândul său, Nuland a evitat să comenteze absenţa premierului Victor Ponta pe parcursul vizitei sale la Bucureşti, precizând că nu doreşte să se implice în dezbaterea politică internă din România, şi a apreciat că este „o coincidenţă” faptul că Ponta a avut „alte obligaţii” de onorat în timpul vizitei sale la Bucureşti.

Surse oficiale au precizat însă pentru MEDIAFAX că, acum, Ponta se va întâlni cu oficialul american, pentru o discuţie „tete-a-tete”, miercuri dimineaţa.

Ponta s-a mai întâlnit cu Nuland în luna septembrie, în SUA, cu ocazia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, cu care a discutat atunci despre consolidarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii şi modalitatea concretă de sprijin din partea României pentru coaliţia internaţională împotriva grupării Statul Islamic.

Victoria Nuland va ajunge, marţi, la Bucureşti, după ce luni s-a aflat la Berlin, pe parcursul acestei săptămâni urmând să mai meargă la Sofia şi la Paris.

Nuland va discuta cu oficiali români de rang înalt despre „chestiuni bilaterale şi regionale”, potrivit Departamentului de Stat american, surse oficiale precizând anterior pentru MEDIAFAX că oficialul american se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button