Victor Ponta rămâne doctor în drept

de:
25 feb. 2015
2 Afișari
Victor Ponta rămâne doctor în drept

Astfel, premierul rămâne cu titlul de doctor. O decizie finală va fi luată însă de Senat, scrie gandul.info.

Concret, deputaţii au abrogat articolul referitor la renunţarea la titluri ştiinţifice, după ce comisia de învăţământ a respins respectivele prevederi cu unanimitate de voturi.

„Titularul unui titlu ştiinţific poate solicita Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice renunţarea la titlul în cauză. În acest caz Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice ia act de renunţare printr-un ordin de revocare emis în acest scop. Actul administrativ constatator al titlului ştiinţific se anulează de la data emiterii ordinului de revocare. Procedura de renunţare la titlu, precum şi cea privind anularea actului administrativ La Art.I, pct 12 se abrogă13 constatator al titlului ştiinţific se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice”, este articolul 168, alineatul 7, din ordonanţa 94/2014, abrogat acum de deputaţi.

Cu toate acestea, forul decizional este, în acest caz, Senatul, iar ordonanţa de urgenţă îşi face efectele în continuare.

„Astăzi am reuşit să supunem plenului raportul pe această ordonanţă, care a fost adoptată netransparent, aducând grave prejudicii sistemului educaţiei româneşti. Am reuşit să corectăm două aspecte. Nu doar diluare în învăţământul dual, ci şi posibilitatea de a renunţa unilateral la titlul de doctor.”, a spus Raluca Turcan, membru în comisia de învăţământ.

Propunerea a fost adoptată cu 311 voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” şi 19 abţineri.

Un aspect foarte important este şi faptul că, până în prezent, nu a fost publicat ordinul de ministru prin care se stabileşte concret procedura de renunţare la titlul de doctor.

„Nu pretind că nu putem greşi, dar în cazul în care am greşit sunt sigur că în Parlament acest lucru va putea fi amendat. De aceea, am preferat să nu promovez metodologia de revocare prin ordin de ministru a titlului de doctor până când Parlamentul nu confirmă dacă iniţiativa a fost corectă din toate punctele de vedere sau nu”, a spus ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, într-un interviu Gândul, înainte ca ordonanţa să fie modificată în Parlament.

În plus, Cîmpeanu a precizat, pe 29 ianuarie, că până în prezent există trei solicitări de renunţare a titlului de doctor.

Cookies