ARHIVA B365

Victor Ponta, ATAC DUR la ministrul Justiţiei: Ori e căzută în cap, ori trebuie căzută în Parlament

„Urmăresc cu atenţie şi preocupare această situaţie şi (…) mie mi se pare că drepturile fundamentale nu sunt un lux. Aşa mi se pare mie. Dacă am greşit voi urmări cu atenţie şi preocupare de acum încolo”, a declarat Victor Ponta, după şedinţa grupului PSD din Camera Deputaţilor, conform mediafax.ro.

Fostul premier a fost întrebat dacă le-a cerut colegilor din PSD să depună o moţiune simplă împotriva ministrului Justiţiei. „Nu. Într-o viaţă anterioară am propus. În viaţa actuală nu”, a mai spus Ponta.

„Nu m-am pronunţat eu în privinţa ordonanţei, că nu sunt eu cel care trebuie să mă pronunţ. Un ministru care spune că drepturile fundamentale ale omului în anul 2016 sunt un lux, ori e căzut în cap, ori trebuie să plece căzută de Parlament. Aşa cred eu”, a conchis Victor Ponta.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a scris luni pe pagina sa de Facebook, că discuţia despre drepturi este un „lux teoretic”.

„Câteva clarificări esenţiale, tot pentru formatorii de opinie. 1 — Ordonanţele de urgenţă sunt acte cu putere de lege. 2 — OUG adoptată vineri nu restrânge drepturi şi libertăţi, ci tocmai le face efective. Cu o urmărire penală şi o combatere a infracţionalităţii slabe, discuţia despre drepturi e un lux teoretic. 3 — SRI nu a primit absolut nicio competenţă pe care nu o avea până la decizia 51/2016 a CCR. Competenţele sale de cercetare penală specială după OUG sunt exclusiv limitate la punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică pentru infracţiuni din titlul X din Codul Penal şi terorism. Pentru toate aceste infracţiuni urmărirea penală este proprie, i.e. exclusiv la procuror, la nimeni altcineva — nu poliţist, fie el şi judiciar, nu alt organ de cercetare penală specială. România nu face aici nicio excepţie. Celor care invocă incorect exemplul altor state membre le sugerez să se uite la agenda europeană pe JAI”, a scris ministrul, luni, pe pagina sa de Facebook.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button