Guvernul Ponta III, validat cu 346 voturi „pentru”

de:
04 mart. 2014
0 Afișari
Guvernul Ponta III, validat cu 346 voturi

UPDATE: Guvernul Ponta III a fost validat cu 346 voturi favorabile, în timp ce 192 de senatori şi deputaţi s-au exprmat voturi „împotrivă”, informează România TV. „Cele 346 de voturi reprezintă o majoritate semnificativă. Acest guvern are porgramul cu care am candidat în 2012. Îmi doresc ca bătălia politică să nu afecteze stabilitatea de care ţara are nevoie. Dnul Blaga a anunţat o contestaţie pe care preşedintele. Dacă nu primeam votul Parlamentului, evident că trebuia să îmi dau demisia”, a declarat Ponta.

Potrivit România TV, 15 liberali au votat pentru guvernul Ponta III, deşi indicaţiile de la partid au fost altele. De asemenea, jumătate din membrii PPDD au votat în favoarea noului Guvern.

Premierul Victor Ponta prezintă în Parlament noul cabinet. Toţi miniştrii au primit, marţi, avizele comisiilor de specialitate din Parlament. Primul ministru a spus că va merge până în 2016 cu acelaşi program de guvernare aprobat în 2012.  Asta în condiţiile în care, Traian Băsescu a spus astăzi că noul Guvern nu va fi unul legitim atâta timp cât premierul nu îşi va asuma răspunderea pe un nou program de guvernare. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a spus că liberalii nu vor vota noul Guvern. 

Parlamentul s-a reunit marţi pentru aprobarea structurii noului Guvern. Premierul Ponta a declarat că noul Executiv continuă programul de guvernare aprobat în 2012. El a arătat că, în baza unei decizii a Curţii Constituţionale, hotărârile Parlamentului, inclusiv de validare a noului Guvern, sunt obligatorii pentru preşedinte, iar un refuz al acestuia presupune încălcarea gravă a Constituţiei.

„Vreau să îmi exprim speranţa că vom aplica astăzi nu doar prevederile constituţionale foarte clare, explicite, din articolul 85, alineat 3 din Constituţie, prevederi de altfel de care s-a folosit atât Guvernul Tăriceanu în 2007, cât şi Guvernul Boc în 2009, dar îmi exprim speranţa că, dincolo de declaraţii politice, preşedintele României va respecta decizia 98 din 2008 a Curţii Constituţionale în care lucrurile sunt foarte clare: hotărârea organului reprezentativ suprem al poporului român, adică Parlamentul, este un act obligatoriu pe care preşedintele nu l-ar putea refuza decât prin săvârşirea unor fapte grave de încălcare a Constituţiei” , a spus Ponta, citând din decizia Curţii Constituţionale.

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut, marţi, premierului Victor Ponta să îşi asume astăzi răspunderea pe noul program de guvernare în Parlament înainte de a cere aprobarea listei de miniştri. „Dacă nu procedăm aşa va fi imposibilă instalarea Guvernului în noaptea aceasta, pentru că numirea miniştrilor va fi atacată la Curtea Constituţională, iar eu va trebui să aştept decizia Curţii”, a declarat Traian Băsescu.

„Nu se poate continua cu un program în care este menționat USL-ul când USL nu se mai află la guvernare. Una dintre părțile majore ale USL nu se mai află la guvernare. De asemenea au apărut noi obiective asumate prin protocoale bilaterale cu noile partide care trebuie incluse în programul de guvern. Soluţia este asumarea răspunderii astăzi pe programul asumat de noile partide şi nu de vechiul USL”, a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Potrivit preşedintelui, în cazul în care se va trece la aprobarea miniştrilor fără asumarea răspunderii pe un nou program de guvernare vor exista două consecinte: hotărârea va fi contestată la Curtea Constituţională de 50 de parlamentari, moment în care numirea miniştrilor se suspendă până la o decizie oficială a Curţii, iar în al doilea rând se va declara un conflict instituţional între Parlament și președinție. 

De altfel, preşedintele PDL, Vasile Blaga, a anunţat deja căgGrupurile parlamentare ale PDL au decis să atace la CC hotărârea Parlamentului pentru noul Guvern, dacă nu va exista asumarea răspunderii pentru noul program de guvernare.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a spus că liberalii nu vor vota noul Guvern. 

Cum arată noul Executiv propus de Victor Ponta:

VICTOR PONTA – prim-ministru

LIVIU DRAGNEA – Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării regionale şi administraţiei publice

GABRIEL OPREA – Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Interne

DANIEL CONSTANTIN – Viceprim-ministru, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

KELEMEN HUNOR – Viceprim-ministru, Ministrul Culturii

IOANA PETRESCU – Ministrul Finanţelor Publice

TITUS CORLĂŢEAN – Ministrul Afacerilor Externe

MIRCEA DUŞA – Ministrul Apărării Naţionale

ROBERT CAZANCIUC – Ministrul Justiţiei

REMUS PRICOPIE – Ministrul Educaţiei Naţionale

EUGEN TEODOROVICI – Ministrul Fondurilor Europene

NICOLAE BĂNICIOIU – Ministrul Sănătăţii

CONSTANTIN NIŢĂ – Ministrul Economiei

DAN ŞOVA – Ministrul Transporturilor

ROVANA PLUMB – Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale şi Persoanelor Vârstnice

KORODI ATTILA – Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice

RĂZVAN COTOVELEA – Ministrul pentru Societatea Informaţională

GABRIELA SZABO – Ministrul Tineretului şi Sportului

EUGEN NICOLICEA – Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul

BOGDAN STANOEVICI – Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni

DOINA PANĂ – Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură

LIVIU VOINEA – Ministrul delegat pentru Buget

FLORIN JIANU – Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism

RĂZVAN NICOLESCU – Ministrul delegat pentru Energie

MIHNEA COSTOIU – Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică

AURELIA CRISTEA – Ministrul delegat pentru Dialog Social

Cookies