VICTOR PONTA: Noua agendă de PRIORITĂȚI a coaliției de guvernare pentru 2015-2016

de:
12 dec. 2014
0 Afișari
VICTOR PONTA: Noua agendă de PRIORITĂȚI a coaliției de guvernare pentru 2015-2016

PRIORITĂȚILE GUVERNULUI PONTA 4.  Victor Ponta a prezentat vineri, într-o conferință de presă, prioritățile coaliției de guvernare pentru perioada 2015 – 2016.

Printre acestea figurează susținerea unei „limitări de mandate pentru toți cei care ocupă funcții publice la nivel central și local”, a spus Victor Ponta.

Primul ministru a invocat exemplul președintelui României, care nu poate deține mai mult de două mandate, și a spus că „la nivel local si parlamentar putem gândi ca această limită de două mandate consecutive să fie regula”.

El a mai precizat că va susţine proiectul depus iniţial de USL, pe marginea Codului Electoral, care doar din motive procedurale a fost respins de Curtea Constituţională şi care se referă la alegerea Camerei Deputaţilor, cu cel mult 300 de parlamentari şi a Senatului, cu un număr egal de aleşi, pentru fiecare judeţ.

Preşedintele PSD a vorbit şi despre ”un sistem de vot mixt, mai bine cunoscut ca sistemul de vot german, în care jumătate din parlamentari să fie aleşi în colegii şi jumătate pe lista naţională.

”Ne dorim ca în cursul anului 2015 să finalizăm sistemul de vot pentru românii din afara ţării, fie că e vorba de votul electronic sau vot prin corespondenţă, o nouă lege de finanţare a partidelor politice, şi un nou sistem de alegeri pentru alegerile locale.

PRIORITĂȚILE GUVERNULUI PONTA 4. „Vă asigur că voi colabora cu noul președinte pentru ca deciziile din Consiliul European să reflecte că România are o poziție foarte clară, ceea ce nu a avut în ultimii ani”, a declarat premierul. 

Ponta a enumerat zonele importante ce se regăsesc în viitorul program de guvernare: Cercetare, IT și digitalizarea administrației; politicile de mediu, Noul Cod Silvic, zona de apărare și ordine publică și siguranță națională, politicile de continuare a descentralizării, în ceea ce privește Justiția – continuarea investițiilor în infrastructură.

PRIORITĂȚILE GUVERNULUI PONTA 4. „Voi prezenta această agendă de priorități în fața Parlamentului luni, când voi preventa și Guvernul reformat”, a anunțat Victor Ponta.

„Vom susține acel proiect de COD ELECTORAL al USL, care se referă la alegerea Camerei Deputaților (300 de parlamentari), Senat (număr egal pentru ficare județ). Ne dorim ca 2015 să finalizăm sistemul de vot pentru românii din afara granițelor, pentru a asigura pe viitor.

O nouă lege de finanțare a partidelor, care să prevadă alocarea clară a resurselor bugetare și control cu sancțiuni și un nou sistem pentru consilii județene/locale și primării pentru transparentizarea și controlulul asupra aleșilor locali.

Vom susține o limită de mandate pentru toți cei care ocupă funcții administrative (la nivel local și parlamentar) – limita de 2 mandate să fie regula.

Prevederea în Constituție sau legi a tuturor elementelor de reformare a clasei politice. Reguli calare, aplicabile tuturor, să implice o responsabilitate clară și directă.

Acestea sunt elementele de acțiuni prioritare pentru 2015-2016, ele vor fi incluse în acordul de guvernare. Este nevoie de această nouă agendă și este nevoie să existe capacitate de dialog pentru a asigura stabilitatea și predictibilitatea structurii”, a declarat Victor Ponta.

Călin Popescu Tăriceanu a asubliniat că aceste direcții sunt conținute în actualul program de Guvernare, program bazat pe cel al USL. Tăriceanu a declarat că programul este gândit pe termen lung”, a declarat vineri premierul Victor Ponta.

Cookies