ARHIVA B365

Ponta: Întreruperea SEAP, cel mai corect motiv pentru o moțiune. Ce îi răspunde Marius Bostan

Joi, Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) a anunţat că SEAP nu va fi funcţional în perioada 26 mai – 15 iunie, din cauza unor disfuncţionalităţi de natură tehnică şi operaţională de la nivelul sistemului generate de schimbarea cadrului legislativ, după intrarera în vigoare a noilor legi privind achiziţiile publice.

În replică la acuzaţiile lui Victor Ponta, ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan, a organizat luni seară o conferinţă de presă special pentru a demonta acuzaţiile fostului premier.

Este falsă ştirea că sistemul este blocat. Sistemul nu este blocat. (…) Sunt siderat de această ieşire, (…) o pun pe seama campaniei electorale şi a dorintei domnului Victor Viorel Ponta de a ieşi din conul de umbră„, a spus Bostan, potrivit news.ro.

Ministrul a acuzat fostul guvern că a întârziat transpunerea directivelor europene privind achiziţiilor publice, intrate în vigoare în 18 aprilie 2014.

După intrarea în vigoare a noului pachet de legi privind achiziţiile publice, este nevoie de aprobarea, în şedinţă de Guvern, a normelor de aplicare, astfel încât pachetul legislativ să fie complet.

Vineri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat că Executivul are în plan să aprobe în şedinţa de marţi normele de aplicare a pachetului de legi privind achiziţiile publice, precizând că licitaţiile în curs sunt în derulare în baza vechii legislaţii.

Singurul lucru care nu se întâmplă acum este faptul că noile licitaţii nu pot fi introduse în sistem pentru ca aşteptăm aceste norme, dar e o chestiune de zile. (…) Licitaţiile în curs sunt în derulare în baza vechii legislaţii, deci nu avem o întrerupere a procedurii propriu-zise. Dacă procedura de licitaţie a început deja, licitaţia se desfăşoară pe vechea legislaţie„, afirma Suciu.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, în 19 mai, pachetul de legi privind achiziţiile publice, care include Legea privind achiziţiile publice, Legea privind achiziţiile sectoriale, Legea privind concesiunile de lucrări şi de servicii, care transpun trei directe europene, şi Legea privind remediile şi căile de atac în achiziţiile publice. În 10 mai, Camera Deputaţilor a aprobat cele patru legi privind achiziţiile publice. Pachetul legislativ include o nouă lege a achiziţiilor publice, care vizează reducerea costurilor achiziţiilor pe termen lung prin introducerea conceptului numit „value for money” în criteriile de atribuire. În acest fel, statul ţine cont de costul total pentru tot ciclul de viaţă al produsului sau serviciului cumpărat. Prin noua lege, autorităţile statului vor putea să cumpere direct, fără licitaţii, produse sau servicii cu o valoare fără TVA mai mică de 66.259 lei şi lucrări cu o valoare de cel mult 265.038 lei fără TVA. Proiectul acestui pachetul legislativ a fost elaborat de Guvernul Ponta şi a fost trimis Parlamentului în octombrie 2015, iar în luna februarie pachetul a fost adoptat de Senat.

Dezastrul administrativ generat de întreruperea Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), „din cauza exclusivă a incompetenței Guvernului de tehnocrați”, este cel mai întemeiat și corect motiv pentru depunerea unei moțiuni de cenzură imediat după 15 iunie, a afirmat luni fostul premier Victor Ponta, deputat PSD.

Dezastrul administrativ generat de întreruperea Sistemului Electronic de Achiziții Publice — SEAP, din cauza exclusivă a incompetenței Guvernului de tehnocrați, este, după părerea mea, cel mai întemeiat și corect motiv pentru depunerea unei moțiuni de cenzură imediat după 15 iunie. Faptul că întreaga țară e blocată dintr-o cauza clară de incompetență și delăsare reprezintă o situație atât de gravă încât Parlamentul trebuie să o sancționeze (prin moțiune de cenzură, dar și o Comisie specială de anchetă)„, a scris Ponta pe Facebook.

Potrivit acestuia, transpunerea directivelor europene privind achizițiile publice a fost realizată de Guvern în cursul anului 2015, fiind trimis în Parlament sub forma pachetului legislativ în luna octombrie.

În mod absolut firesc, în timpul dezbaterii parlamentare, Guvernul avea posibilitatea și obligația să pregătească toate actele normative subsecvente privind normele și procedurile de aplicare. Dar surpriză — când legile au fost adoptate de Camera Deputaților și publicate în Monitorul Oficial s-a constatat că Guvernul pur și simplu nu a făcut nimic. Și astfel Sistemul Electronic de Achiziții Publice a fost suspendat din cauza lipsei normelor de aplicare. Ce înseamnă suspendarea Sistemului!? Toate instituțiile publice din România (școli, spitale, primării, alte autorități locale, case de bătrâni, pompieri, CNADNR etc.), dar și cei care eventual doreau să deruleze programe finanțate din fonduri europene au două opțiuni: 1. Nu achiziționează nimic până pe 15 iunie și pun lacătul pe toate aceste instituții — ceea ce clar reprezintă infracțiunea de abuz în serviciu; 2. Achiziționează prin încredințare directă, fără a folosi SEAP — și deci iar sunt pasibili de abuz în serviciu. Doar ca fapt divers — cred că și ofițerii SPP care fac coloana de la București la Sibiu sau care merg cu pistoalele pe bicicletă trebuie să cumpere benzină prin SEAP. Ghinion!„, a susținut fostul premier.

El i-a comunicat șefului statului că „incompetența ucide”. „Domnule Klaus Iohannis — INCOMPETENȚA UCIDE — și Guvernul dvs. e profund vinovat de asta! Sau mai bine zis dvs. personal. Nu cred însă că vă interesează prea tare asta cât timp avioanele și cazările dvs. în străinătate nu sunt achiziționate prin SEAP!„, a conchis Victor Ponta.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button