ARHIVA B365

Victor Ponta, despre dosarul Microsoft: Corpul de control nu a făcut control legat de licențe

„Unu: Niciodată, în niciun fel, nu am avut în atribuțiile mele ceva legat de contracte, în general, nu doar despre licențe. Doi: Corpul de control al prim-ministrului — am verificat la birou — nu a făcut niciodată niciun control legat de licențe. Trei: În 2004 nu mai eram șeful Corpului de control. Din data de 11 martie am devenit ministru pentru acquis-ul comunitar, deci nu aveam nicio legătură cu controlul și, în ultimul rând, parcă era ceva acolo ceva cu sediul TSD. TSD-ul nu a avut niciodată personalitate juridică și a fost inaugurat în 2002, nu în 2004”, a precizat Victor Ponta, prezent la un eveniment la Ambasada Chinei, potrivit Agerpres.

Precizarea a fost făcută la solicitarea jurnaliștilor, în contextul în care numele său și al lui Adrian Năstase sunt invocate de un martor într-o declarație dată în fața procurorilor DNA în dosarul Microsoft. Declarația martorului apare în cererea prin care DNA solicită aviz pentru ridicarea imunității a nouă foști miniștri cercetați în acest dosar.

Întrebat dacă crede că este vorba de o făcătură politică, premierul a negat.

„Nu, Doamne ferește, eu nu cred că nici procesul domnului Iohannis nu e o făcătură politică. DNA, după cum știți, nu m-a acuzat de absolut nimic. A apărut ca întotdeauna pe aceleași surse, s-a dat ordinul pe unitate să apară că am și eu vreo contribuție.
Cât timp voi fi candidat și prim-ministru bănuiesc că foarte mulți oameni fără nume vor spune o mulțime de lucruri și sunt absolut convins că se va găsi cineva care să preia acest lucru”, a afirmat premierul.

De asemenea, întrebat de jurnaliști dacă îl cunoaște pe Claudiu Florică, șeful Fujitsu Siemens, al cărui nume apare în dosar, Victor Ponta a spus că el cunoaște foarte mulți oameni în România și că nu vrea să vrea să dea un răspuns deoarece nu vrea să „încurce” lucrurile.

„Nu pot să mă supăr pe nimeni, că înțeleg că cel care a zis acele lucruri nu există sau nu are nume. Pot să spun un singur lucru: mâine, dacă mă cheamă cineva, vreo instituție a statului, DNA sau oricine altcineva, mă duc cu mare plăcere ca să explic ceea ce v-am explicat dumneavoastră. Dacă m-ar fi întrebat cineva sau dacă s-ar fi uitat în Monitorul Oficial să vadă că în 2004 nu mai eram șeful Corpului de control, se pierdea o știre frumoasă în această seară”, a arătat Ponta.

Solicitat de jurnaliști să clarifice de ce a spus că s-a dat ordin de zi pe unitate, premierul a afirmat că astfel de lucruri apar „de la Cotroceni”.

„De unde a apărut și cu Duicu și cu ordonanța nu știu care? În același loc, de acolo, de la Cotroceni apar”, a conchis Ponta.

Numele lui Victor Ponta apare în dosarul Microsoft cercetat de DNA, anunță Realitatea TV, citând surse din Direcția Națională Anticorupție. Mai mult, semnătura lui Adrian Năstase apare pe contractul Microsoft. Informaţia apare în cererea de aviz trimisă de DNA la Cotroceni, conform Digi 24. Tot conform Digi 24, Dorin Cocoș ar fi primit o mită de 8 sau 9 milioane euro în acest contract al licențelor, prin intermediul lui Dinu Pescariu. 

Sursele citate de Realitatea TV arată că, în 2004, Florică Claudiu, reprezentant Fujitsu Siemens, s-a întâlnit cu Victor Ponta, șeful Corpului de Control al primului-ministru, încercând să-l determine pe Victor Ponta să demareze o anchetă a Corpului de Control la sediul Ministerului Educaţiei şi prin această presiune să oblige practic, firma Siveco să reintroducă firmele protejate de Claudiu Florică în cele două extensii de contract, una în valoare de 20 milioane de dolari şi cealaltă de 96 milioane de dolari, semnate în timpul guvernării PSD. În schimb, spun sursele citate de Realitatea tv, Fujitsu Siemens ar fi dotat sediul TSD – Tineetului Social Democrat, cu calculatoare. Informațiile apar într-o declarație a unui martor, la DNA.

Potrivit procurorilor, Adrian Năstase ar fi semnat memorandumul privind parteneriatul cu Microsoft.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button