ARHIVA B365

Victor Ponta denunță pactul cu Traian Băsescu: PACTUL DE COABITARE NU MAI EXISTĂ

Victor Ponta a declarat, la România TV, că i-a transmis o scrisoare preşedintelui Traian Băsescu, prin care îl anunţa că renunţă la pactul de coabitare.

Premierul României rupe pactul de coabitare după ce președintele a declarat la B1Tv că l-a păcălit pe Victor Ponta cu acest pact de coabitare.

„Pactul de coabitare cu Traian Băsescu nu mai există. I-am scris deja lui Traian Băsescu să îl anunţ acest lucru. Denunţ pactul de coabitare, din moment ce Traian Băsescu a zis că totul a fost o păcăleală. Am de gând să respect toate atribuţiile preşedintelui României. Cred că preşedintele şi premierul trebuie să colaboreze”, a declarat Victor Ponta.

„Traian Băsescu i-a minţit pe liderii internaţionali. Băsescu este o epavă politică şi morală. În baza acelui acord, Traian Băsescu a semnat decretul prin care am fost desemnat a doua oară premier, de ce a spus că m-a păcălit? Este nebun, nu are nicio logică ce face. Partenerii internaţionali nu mai trăiesc din ce le zicea Traian Băsescu şi Monica Macovei. În 2014, România are o situaţie mai clară şi stabilă în faţa partenerilor internationali”, a mai spus premierul.

„Declarataţiile lui Traian Băsescu legate de pactul de coabitare şi faptul că m-a păcălit nu vor rămâne fără urmări. Să fim realişti, câtă trecere mai are Traian Băsescu în faţa cuiva, când toată lumea ştie cum îşi termină mandatul. Din punct de vedere politic, Traian Băsescu este doar o epavă. Aştept ca Traian Băsescu să plece cât mai repede, pentru că are treabă la tribunal”, a precizat prim ministrul.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că premierul Victor Ponta este un politician mai slab decât el, adăugând că acest lucru s-a văzut la momentul semnării pactului de coabitare.

„L-am păcălit pe Victor Ponta cu pactul de coabitare. Eu eram cu spatele la zid după alegeri, cu majoritate de 70% care putea să nu discute cu mine. Slavă Domnului, pe lipsa de experienţă a lui Ponta am reuşit să semnez cu el acel celebru pact de coabitare. Da, a fost un politician mai slab decât mine. Am fost negociator mai bun decât el şi l-aţi văzut cum e în faţa mea… Şi l-aş ruga să nu mai insiste să dau toate întâlnirile pentru că va ieşi mai prost”, a spus Băsescu, marţi, la o emisiune la postul B1 TV.

Denunțarea acestui pact de către Victor Ponta vine și după un articol publicat tot marți de realizatorul Antena 3 Radu Tudor, pe blogul său, în care ziaristul îl întrebă pe primul ministru dacă are curaj să renunțe la această „coabitare”.

„Aveți curaj să rupeți în public pactul cu Traian Băsescu? Sau mai aveți rezerve de suportabilitate nebănuite? Eu (și cred că foarte mulți din țara asta) nu mai avem răbdare”, scria Radu Tudor, într-un articol intitulat „Aveți curaj, dle Victor Ponta?”.

Redăm conținul integral al scrisorii:

„DOMNULE PREȘEDINTE

Am luat act de declarațiile dumneavoastră, din data de 05 august 2014, conform cărora Pactul de colaborare instituțională a reprezentat „o păcăleală”. Pe această cale, vă reamintesc ceea ce ați afirmat, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist cu privire la acest document: „Da, l-am păcălit pe Victor Ponta cu pactul de coabitare. Eu eram cu spatele la zid! Aveam o majoritate de 70%, care putea să nici nu discute cu mine…”.

Acest document a fost semnat de mine din dorința de a evita o nouă criză politică și pentru a da un semnal că în România instituțiile pot funcționa normal, indiferent de persoanele care le conduc. Vă readuc aminte că, în acea perioadă, tocmai dumneavoastră ați fost cel care ați prezentat documentul, în public, liderilor europeni, printre care președintelui de atunci al Comisiei Europene și președintelui Parlamentului European, dar și ambasadorilor acreditați la București. Acest document a fost adus la cunoștință partenerilor României, ca o dovadă că suntem capabili să asumăm regulile democratice și să veghem la buna funcționare a instituțiilor.

Eu rămân în continuare convins că, în orice situație politică și dincolo de orice dispută personală, președintele
și prim-ministrul trebuie să colaboreze pentru binele public. Din păcate, dumneavoastră ați arătat în mod repetat că nu sunteți interesat de acest lucru.

Ținând cont de declarațiile pe care le-ați făcut în data de 05 august, amintite anterior, devine evident că Pactul de
colaborare instituțională nu mai produce efectele politice și instituționale pentru care a fost întocmit. În urma
afirmațiilor pe care le-ați făcut public în ziua de marți, devine clar pentru toți românii, dar și pentru partenerii
noștri că ați semnat acest document cu rea-credință, fără a vă asuma în realitate principiile sale.

Prin urmare, vă aduc la cunoștință pe această cale faptul că, în actualele condiții, nu mai pot considera valabil Pactul
de coabitare instituțională semnat în decembrie 2012.

VICTOR PONTA, PRIM-MINISTRU AL GUVERNULUI ROMÂNIEI”


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button