ARHIVA B365

Victor Ponta cere audit extern la Departamentul pentru Situații de Urgență condus de Arafat

Departamentul pentru Situații de Urgență va contracta un audit extern, astfel încât să se îmbunătățească sistemul de intervenție, a anunțat Victor Ponta miercuri, în ședința de Guvern.

„Eu cred și ar fi nevoie în continuare să aflăm cum s-a produs și cum s-a ajuns la această tragedie, cu siguranță și Parchetul va face, o să vreau pentru Departamentul pentru Sistuații de Urgență să găsim soluția unui audit extern pentru că am investit și investim extrem de mult, și e foarte bine, dar oamenii și procedurile trebuie îmbunătățite. Vreau să tratăm cu respect sistemul de intervenție, unul din cele mai eficiente, dar orice sistem poate fi îmbunătățit” –  a spus Victor Ponta. 

„Orice fel de vinovăţie sau responsabilitate va fi cazul va fi asumată”, a conchis Ponta.

Procurorii militari au decis deschiderea unui dosar in rem pentru ucidere din culpă în cazul accidentului aviatic în care a fost implicat un elicopter SMURD. 

Procurorii militari investighează cauzele producerii accidentului, iar ancheta vizează, deocamdată, doar faptele, nu şi persoanele.

REDĂM INTEGRAL COMUNICATUL PARCHETULUI MILITAR:

În cauza constituită la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti privind accidentul aviatic produs în judeţul Constanţa constând în prăbuşirea unui elicopter SMURD în lacul Siutghiol, procurorii au dispus, la data de 15 decembrie 2014, începerea urmăririi penale cu privire la infracţiunile de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă (art. 349 alin. 1 şi 2 Cod penal) şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă (art. 350 alin. 1 şi 3 Cod penal).

În continuarea cercetărilor, procurorii au dispus, extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă (prevăzute de art. 192 alin 1, 2, 3 Cod penal), având în vedere faptul că toate cele patru persoane aflate la bordul elicopterului au decedat.

Ancheta urmează să stabilească ce s-a întâmplat în ziua de luni, când un elicopter al SMURD cu patru persoane la bord – doi piloţi de la Inspectoratul General de Aviaţie şi două cadre medicale ale SMURD Constanţa – s-a prăbuşit în lacul Siutghiol. Toţi membrii echipajului au murit.

În urma tragediei, comandantul ISU Dobrogea al judeţului Constanţa, colonel Viorel Jianu a fost eliberat din funcţie. Decizia a fost luată, marţi, de ministrul de Interne Gabriel Oprea, după tragedia aviatică care s-a produs în Lacul Siutghiol, în urma căreia patru persoane şi-au pierdut viaţa. De asemenea, vicepremierul Gabriel Oprea a propus schimbarea din funcţie a prefectului judeţului Constanţa, Radu Volcinschi.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button