Șapte patroni din Bucureşti, buni de puşcărie: Primele victime ale Codului Muncii

de:
12 iul. 2011
0 Afișari
Șapte patroni din Bucureşti, buni de puşcărie: Primele victime ale Codului Muncii

Controlul a fost realizat de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), în perioada 1-30 iunie 2011, împreună cu Direcţia Generală de Poliţie, Direcţia Generală de Jandarmi şi Garda Financiară Bucureşti.

În urma verificărilor efectuate de autorităţi, au fost aplicate 286 sancţiuni contravenţionale în valoare de 1,32 milioane de lei. Potrivit raportului ITM, doi din trei patroni amendaţi au fost depistaţi cu angajaţi la negru. Astfel, inspectorii au totalizat amenzi în valoare de 877.000 de lei numai pentru muncă fără forme legale, la care se adaugă sancţiuni contravenţionale în cuantum de 448.000 de lei pentru mai multe abateri în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă.

Majoritatea patronilor amendaţi pentru muncă la negru provin din domenii precum prestări de servicii, construcţiilor, comerţ şi pază. Şapte din cei 58 de angajatori prinşi pe picior greşit de ITM riscă acum să ajungă după gratii, în acest sens fiind sesizate organele de cercetare penală.

Controlul ITM a fost efectuat în 619 firme din Bucureşti, fiind depistate 158 de persoane care munceau fără contracte de muncă.

Potrivit Noului Cod al Muncii, care a intrat în vigoare în luna mai, patronii care nu fac acte de muncă salariaţilor riscă să ajungă la închisoare între unul şi doi ani dacă folosesc mai mult de cinci persoane fără forme legale de angajare. Asta pe lângă sancţiunea pecuniară aplicată de ITM. Nu scapă însă de amenzi nici salariaţii care acceptă să muncească la negru, în acest caz sancţiunea fiind cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei.


Cookies