Vicepreşedintele SUA Joe Biden, invitat de preşedintele Klaus Iohannis în Bucureşti, în noiembrie

de:
29 sept. 2015
0 Afișari
Vicepreşedintele SUA Joe Biden, invitat de preşedintele Klaus Iohannis în Bucureşti, în noiembrie

Liderii din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria și România se vor reuni într-un summit, la 3 și 4 noiembrie, la București, unde vor discuta despre securitate, informează digi24.ro.

„Am avut evident în primul rând discuţii despre Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA. Împreună am evaluat acest parteneriat, care este unul foarte bun, foarte puternic. Partea politică, partea militară sunt excelente şi am convenit să lucrăm şi pe partea economică. Un parteneriat de acest fel trebuie să aibă o parte economică substanţială”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

În timpul discuţiilor cu Klaus Iohannis, vicepreşedintele american a spus că au apărut două ameninţări noi cu care se poate confrunta un stat: corupţia şi securitatea energetică. Joe Biden a apreciat că România stă bine la ambele capitole. Lupta anticorupţia continuă, iar ţara noastră este independentă energetic. De asemenea, vicepreşedintele SUA s-a declarat mulţumit şi de faptul că România va aloca 2 la sută din PIB pentru apărare.

Cei doi oficiali au vorbit şi despre baza de la Deveselu, care, cel mai probabil, va fi dată în funcţiune până la sfârşitul anului, aşa cum a anunţat preşedintele Klaus Iohannis. De asemenea, în timpul discuţiei cu Joe Biden a fost atins şi subiectul Republicii Moldova.

După ce a plecat de la Casa Albă, şeful statului român s-a dus la un dineu organizat de Barack Obama. Dineul oferit de șeful Casei Albe celor peste 190 de şefi de stat prezenţi la Adunarea Generală a ONU a blocat practic centrul Manhattan-ului. Sunt baricade şi poliţişti peste tot, a relatat trimisul special al Digi24 la New York, Alina Manolache.

Anul acesta, Barack Obama a renunţat la tradiţie şi a ales Hotelul Lotte New York Palace, în detrimentul Hotelului Waldorf Astoria, deţinut în prezent de o companie chineză. Casa Albă nu a dat detalii despre această schimbare, dar presa speculează că este vorba de riscuri de securitate, legate de ciberspionajul pe care îl practică China.

Cookies