Vicepreşedintele PSD Marian Oprişan i-a cerut DEMISIA lui Zgonea de la şefia Camerei Deputaţilor

de:
18 feb. 2015
0 Afișari
Vicepreşedintele PSD Marian Oprişan i-a cerut DEMISIA lui Zgonea de la şefia Camerei Deputaţilor

Marian Oprişan i-a cerut, miercuri, demisia lui Valeriu Zgonea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, ca urmare a adoptării în Comisia de Cod electoral a votului indirect pentru preşedinţii de CJ, au precizat, pentru Mediafax, surse din PSD. Totodată, Oprişan i-a cerut demisia lui Zgonea şi din funcţia de preşedinte al Comisiei de Cod electoral.

Sursele citate au arătat că Zgonea i-a spus lui Oprişan în şedinţă că îşi dă oricând demisia, că nu a greşit cu nimic, întrucât PSD are doar cinci voturi în Comisia de Cod electoral.

Ulterior, Oprişan a declarat, miercuri, că cererea sa privind demisia lui Valeriu Zgonea de la şefia Camerei şi a Comisiei de Cod electoral a reprezentat o „chestiune simbolică”, arătând că a solicitat discutarea modalităţii de vot pentru preşedinţii de CJ în BPN şi CExN.

„În BPN a existat o discuţie absolut principială, pe argumente. Eu s-ar putea să nu mai candidez în 2016 la funcţia de preşedinte al CJ, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să facem o lege serioasă, solidă, modernă, pentru alegerea autorităţilor locale”, a spus Oprişan după BPN, potrivit Mediafax.

El a arătat că nu poate să fie de acord ca, după ce în 2008 s-a dat posibilitattea tuturor cetăţenilor să-şi aleagă direct conducătorii administraţiei publice judeţene, să se revină asupra acestei soluţii în 2015.

„Nu putem să venim în 2015 şi să spunem că nu e bună democraţia sau cea mai democratică soluţie prin care cetăţenii să participe la viaţa comunităţii. Aceasta este o abordare greşită. Am decis să purtăm discuţii la BPN de luni, discuţii în CExN, cu grupurile parlamentare, şi împreună vom adopta cea mai bună decizie”, a spus Oprişan.

Întrebat ce se întâmplă cu cererea sa prvind demisia lui Zgonea de la şefia Camerei şi de la cea a Comisiei de Cod electoral, Oprişan a spus că acest lucru a reprezentat o „chestiune simbolică”.

„Vă spun, a fost o chestiune simbolică, ca să ne trezim o dată pentru totdeauna şi să nu mergem cu măsuri heirupiste atunci când ele pot genera ce? Am trecut prin experienţa votului indirect, când un preşedinte de CJ era ales de 20-30 consilieri şi această formulă a generat corupţie pentru că pe bază de bani unii consileiri au fost mituiţi şi s-au făcut majorităţi altele decât cele alese de cetăţeni. Pe de altă parte dăm posibilitatea partidelor politice din Capitală să stabilească cine sunt preşedinţii de CJ”, a spus Oprişan.

El a spus că la BPN al PSD de miercuri Ponta nu s-a pronunţat în favoarea votului indirect pentru preşedinţii de CJ.

„Dacă domnul Ponta îl susţine pe domnul Zgonea, atunci va rămâne la latitudinea Parlamentului ce se va decide. Dacă Parlamentul decide aşa, eu cred că e un pas înapoi”, a mai spus Oprişan.

Reacţia lui Ponta, după cererea lui Oprişan

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a evitat să comenteze, miercuri, după BPN al PSD, cererea lui Marian Oprişan privind demisia lui Valeriu Zgonea de la şefia Camerei şi preşedinţiei comisiei de Cod electoral, el arătând că Oprişan, ca reprezentant al UNCJR, a fost supărat pe decizia comisiei, scrie Mediafax.

Întrebat dacă cererea de demisie se va discuta în CExN, Ponta a răspuns: „Ce cerere? Hai să fim serioşi. Domnul Oprişan, ca reprezentatnt al UNCJR, a fost supărat de această decizie a comisiei, dar pe dumneavoastră vă interesează conflictele? Eu cred că important e cum o să votăm la anul preşedinţii. Restul, conflictele, astea se rezolvă”.

Ponta a admis, însă, că există o poziţie divergentă în PSD în legătură cu alegerea preşedinţilor de CJ.

„Există o poziţie divergentă: una susţinută de către domnul Zgonea şi de către mine şi alta susţinută de către domnul Marian Oprişan privind cum să voteze parlamentarii noştri referitor la modul de alegere a preşedinţilor de CJ. Neexistând un acord în BPN şi nefiind BPN cel care decide, a rămas ca la următorul CExN fiecare parte să-şi spună punctul de vedere şi să decidem , împreună cu parlamentarii noştri, cum votăm în acest sens”, a spus Ponta.

El a arătat că PSD a propus iniţial să rămână sistemul actual, de vot uninominal într-un tur, în timp ce PNL a propus votul în două tururi.

„Propunerea noastră fost aceea de a rămâne sistemul actual, nu a avut majoritate. Propunerea PNL a fost de a se vota în două tururi – nu a avut majoritate şi atunci am ajuns la un compromis politic ca să schimbăm totuşi, pentru că toţi ne-am angajat că schimbăm sistemul de vot. Ori ca să ajungem la o soluţie care să fie sprijintă de toată lumea – e aceea de a reveni la sistemul din 2004 – alegerea indirectă”, a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a afirmat, miercuri, înaintea şedinţei conducerii PSD, întrebat în legătură cu nemulţumirile social-democraţilor privind decizia din comisia de cod electoral ca preşedinţii de CJ să fie aleşi prin vot indirect, că aceasta e propunerea care a întrunit majoritatea, adăugând că „trebuie să ne supunem votului”.

Membrii Comisiei de cod electoral au decis, luni, de principiu, ca preşedinţii consiliilor judeţene să fie aleşi, prin vot indirect, dintre membrii consiliilor şi de către aceştia.

Aceştia au decis, de asemenea, ca acesta să fie ales pe listă, ca şi restul membrilor Consiliului Judeţean.

Decizia a fost luată cu 14 voturi „pentru” şi o abţinere.

Cookies