ARHIVA B365

Vicepreşedintele CJ Caraş Severin, trimis în judecată, după ce a fost prins în timp ce lua mită

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:

GHEORGHIONI IONESIE, vicepreședinte al Consiliului Județean Caraș Severin, pentru comiterea a două infracțiuni de trafic de influență,

GHIORGHIONI ADRIAN COSMIN, rudă a inculpatului, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la trafic de influență.

Pe 12 mai, procurorii DNA l-au prins în flagrant pe Ionesie Ghiorghioni (PNL), vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Caraş-Severin, în timp ce lua mită suma de 20.000 de lei pentru atribuirea unui contract. Potrivit unor surse judiciare, banii erau puşi într-o revistă. Pe 13 mai, Ghiorghioni a fost reţinut de procurorii DNA.

După numai două zile, Sorin Frunzăverde, preşedintele CJ Caraş Severin a fost pus sub control judiciar. El este acuzat de procurori de instigare la șantaj și folosirea influenței de lider politic, anunță Realitatea Tv.

Potrivit interceptărilor procurorilor, Sorin Frunzăverde ar fi pus subalternii săi să discute cu toți primarii din județ pentru a îndemna oamenii să voteze pentru Klaus Iohannis, la numai două zile de la primul tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2014. Mai multe detalii AICI.

Vezi şi: STENOGRAME. Cum obținea președintele CJ Caraș Severin, Sorin Frunzăverde, voturi pro-Iohannis

Vicepreşedintele CJ Caraş Severin lua mită 10% din valoarea contractelor

În rechizitoriul întocmit de DNA în cazul vicepreşedintelui CJ Caraş Severin, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2013 – mai 2015, inculpatul Ghiorghioni Ionesie, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Caraș Severin, a pretins și primit de la un om de afaceri (martor denunțător) sumele de 230.000 lei şi 8.400 euro, reprezentând un procentaj de 10 % din valoarea unor contracte de utilitate publică (întreţinere a drumurilor) încheiate de societatea comercială administrată de către denunţător cu instituţia publică respectivă.

În schimbul sumelor menţionate, firma respectivă a fost favorizată de către inculpatul Gheorghioni Ionesie, prin atribuirea contractelor, prin efectuarea cu prioritate a plăților de către Direcția de Administrare a Patrimoniului Public și Privat – unitate din structura Consiliului Județean Caraș Severin și prin acceptarea și semnarea devizelor de lucrări de către funcționarii din cadrul aceleiași instituții.

Suma de 8.400 de euro a fost pretinsă și primită în mai multe tranșe de către inculpatul Gheorghioni Ionesie, prin intermediul inculpatului Ghiorghioni Adrian Cosmin

Pentru ajutorul acordat, Ghiorghioni Adrian Cosmin, rudă a inculpatului, a primit de la soția omului de afaceri, ca folos propriu, o cameră foto cu diverse accesorii, în valoare de cca. 1.900 lei.

La data de 25 martie 2015, în baza unei noi înțelegeri infracționale convenite cu martorul denunțător, inculpatul a primit suma de 10.000 lei ca primă parte a procentului de 10% din încasările primite de firma omului de afaceri, pentru două contracte de deszăpezire încheiate în luna decembrie 2014.

Diferența de 20.000 lei a fost remisă inculpatului Gheorghioni Ionesie la data de 12 mai 2016, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unui număr de 10 imobile ce aparțin inculpaților Ghiorghioni Ionesie şi Ghiorghioni Adrian Cosmin, până la concurenţa sumelor de 205.276 lei şi 175 euro.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcţiei Generale Anticorupţie şi a Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraș – Severin cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii luate în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie, mai precizează DNA, în comunicatul remis marţi B365.ro.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button