Vicepreședintele CSM, despre sancționarea jurnaliștilor care divulgă informații din dosare

de:
25 feb. 2015
0 Afișari
Vicepreședintele CSM, despre sancționarea jurnaliștilor care divulgă informații din dosare

Bogdan Gabor a afirmat că CSM, împreună cu jurnaliști, judecători și procurori, a elaborat un ghid de colaborare a sistemului judiciar cu mass-media, în care sunt prevăzute ce elemente pot să ajungă la media sau ce elemente nu ar trebui să ajungă la media. Potrivit vicepreședintelui CSM, ghidul a devenit obligatoriu pentru procurori în 2014, iar procurorul care dezvăluie informații cu caracter personal riscă sancțiuni disciplinare, scrie HotNews.ro.

Totodată, precizează Bogdan Gabor, au existat verificări privind aceste aspecte, făcute de către Inspecția Judiciară, iar „până la acest moment, nu s-a demonstrat că vreun procuror ar fi lăsat pe surse să apară asemenea date”.

„Cu siguranță dacă vor mai apărea asemenea situații, pe care să le putem demonstra, vom lua măsurile care se impun. Acum e greu să spui unui jurnalist ce să dea și ce să nu dea. În măsura în care el, în cadrul unei anchete jurnalistice corecte, poate să obțină anumite informații, sigur că are această libertate, dar această libertate trebuie să se circumscrie normelor legale și moralității, dacă vreți”, a spus Gabor.

Întrebat dacă este de părere că ar trebui să se impună anumite sancțiuni și jurnaliștilor care dezvăluie informații, ce nu sunt publice din dosare, Gabor a răspuns că acest lucru i se pare „excesiv”.

„Opinii sunt și pro și contra. La nivel de discuții, se poate discuta orice. Putem discuta și dacă este cazul să intrăm într-o asemenea dezbatere, dacă este cazul să impunem sancțiuni de un anumit tip, care pot merge până la sancțiuni de tip penal, împotriva jurnaliștilor. Mie mi s-ar părea excesiv, dar poate altor cetățeni ar putea să nu le pară excesiv. Este o dezbatere”, a adăugat Bogdan Gabor.

 

Cookies