Viață sălbatică pe râul Dâmbovița, la ieșirea din București: 43 de lebede, zeci de rațe, lișițe și fazani. Puțin cunoscut bucureștenilor, locul e știut de vânători

24 nov. 2022
12084 afișări
Viață sălbatică pe râul Dâmbovița, la ieșirea din București: 43 de lebede, zeci de rațe, lișițe și fazani. Puțin cunoscut bucureștenilor, locul e știut de vânători

Pe cursul râului Dâmbovița, la Glina, unde malurile s-au acoperit de vegetație, în mare parte stufăriș, se deschide privirii un spectacol al naturii sălbatice.

Cercetătorii care au grijă de vietățile din rezervația naturală Parcul Văcărești din București au găsit în doar două ore de plimbare pe malurile râului Dâmbovița, în aval: 43 de lebede, zeci de rațe, lișite, cormorani dar și câțiva corcodei și fazani.

”Deși Dâmbovița este la fel de betonată ca în centrul Bucureștiului, în timp, pe dig și pe fundul apei s-au depus aluviuni. Treptat, malurile s-au acoperit de vegetație și un coridor gros de stuf căptușește digul. Din loc în loc au crescut nuci, sălcii sau tufe de măceș.”, scriu reprezentații asociației Parcul Natural Văcărești.

Chiar dacă locul este puțin cunoscut bucureștenilor, vânătorii par să-l știe, după cartușele goale găsite de rangerii de la Parcul Natural Văcărești.

”În 2 ore am observat 43 de lebede, zeci de rațe, lișite, cormorani dar și câțiva corcodei și fazani. Pe de altă parte, mai știu și alții de acest loc, și dovadă o fac tuburile de cartușe găsite.

Vremea deosebit de caldă a făcut ca țestoasele (Trachemys scripta) să fie încă active și am dat și peste un șarpe de apă de aproape un metru, care se încălzea la soare. Șerpii de apă pot ajunge la astfel de dimensiuni dacă au suficientă hrană, liniște și siguranță.

Aproape sigur, o parte dintre speciile întâlnite aici „fac naveta” până în Văcărești. Dâmbovița și vegetația de pe maluri formează un coridor verde-albastru, permițând deplasarea animalelor între locurile de hrănire, odihnă sau înmulțire apărute de-a lungul râului.

Rețelele verzi-albastre din avalul Dâmboviței sunt esențiale pentru a ține în funcțiune Parcul Natural Văcărești dar și celelalte zone verzi riverane. Este esențial să cunoaștem și să conservăm aceste hot-spot-uri, prin aplicarea de minime măsuri de protecție și integrarea lor treptată în strategiile de dezvoltare ale orașului.”, scrie Asociația în postarea de pe social-media.

Nicușor Dan a anunțat miercuri, 23 noiembrie, că Primăria Capitalei a demarat un proces amplu pentru reamenajarea Dâmboviței. Primul pas: realizarea unui PUZ pentru regenerarea coridorului râului.

Primăria Capitalei își propune să includă mai multe obiective din oraș în PUZ. Acestea vor putea fi valorificate ca atracții și puncte cheie în proiect: Lacul Morii, Institutul de Biologie, Universitatea Politehnica Bucureşti, Grădina Botanică, Opera Naţională, Parcul Izvor, Parcul Natural Văcăreşti, Biblioteca Naţională.

Îți recomandăm și:

Cookies