Viață politică foarte complicată la București. La USR, e război între Barna și Cioloș. Cioloș amenință cu demisia, Barna îl acuză că dinamitează partidul

04 feb. 2022
136 Afișari
Viață politică foarte complicată la București. La USR, e război între Barna și Cioloș. Cioloș amenință cu demisia, Barna îl acuză că dinamitează partidul
Viață politică foarte complicată la București. La USR, e război între Barna și Cioloș. Cioloș amenință cu demisia, Barna îl acuză că dinamitează partidul

În București, nu ai cum să te plictisești dacă alegi să urmărești, să zicem, viața politică. Tot timpul e un front deschis, tot timpul e un mare foc de stins. Ba în între partide, ba în interiorul lor. Acum, că tot folosim cuvântul “război” așa de des, e război la USR. Mai exact, e război între Dan Barna și Dacian Cioloș.

Barna vs Cioloș în mesaje interne care au devenit publice

În această nouă situație conflictuală tip război politic de la București,  succesiune evenimentelor care au ajuns la punctul de fierbere din USR a început cu momentul în care Dacian Cioloș s-a dus în fața conducerii partidului cu un un program prin care, spun cei care nu sunt de acord cu el, vrea să schimbe radical raporturile de putere în partid.

Este un  program de 15 pagini pe care l-a prezentat în sedința de joi seara a conducerii USR . Dacian Cioloș  propune în acel document o serie de măsuri pe care le consideră reformatoare pentru partid, dar Dan Barna crede că președintele USR externalizează, de fapt, mecanismul decizional din în forurile interne.

Surse USR citate de Digi24.ro au spus că Dacian Cioloș a amenințat cu demisia dacă propunerea sa nu e acceptată. Și-a început bătălia. Mai întâi, prin mesaje interne, apoi mesajele interne „au devenit” publice.

Războiul Barna – Cioloș în citate

Dan Barna l-a acuzat pe Dacian Cioloș că dinamitează partidul. 

Nu merge așa, când nu îți convine reinventezi partidul. În afara statutului, în afara democrației. Inventezi în programul tău, pe care ni l-ai pus în față cu un ultimatum, non-probleme. Ne spui sec și arogant: votați sau plec” a scris Barna. 

Și mai e acolo, în mesajul lui Dan Barna, un fragment care arată cam cum stau lucrurile între cei doi:

Scriu acest mesaj cu senzația că am epuizat capacitatea de a dialoga direct. Și pentru că de trei luni alegi să comu­nici cu colegii singur, filtrând realitatea din BN unilateral. Cum de altfel ai făcut și azi când ne-ai pus pe masă un program al președintelui, ne-ai anunțat că fie îl acceptăm, fie ne despărțim. Mărturisesc că oricât am încercat să nu te încurc, nu te înțeleg. Am luat chiar o pauză în ultimele luni, mi-a prins bine să stau cu copilul.

Cioloș i-a răspuns tot pe platforma internă a USR, că el vrea doar binele partidului, dar că e adevărat, există o problemă: nu e pe aceeași lungime de undă cu Barna.

Partidul suferă si noi ne certăm între noi. Am propus soluții și am primit o explozie de nervi din partea ta, fără să îi dai 24 de ore documentului propus. Îmi ceri consens și îmi oferi ieșiri la televizor. Îmi e dificil să înțeleg ce propui partidului în afară de a-i exclude pe cei care nu sunt cu tine.

Dacian Cioloș continuă:

Cu regret, în acest punct nu suntem pe aceeași lungime de undă. Nu cred că România se va schimba cu forța, ci cu vorba bună și nu cred că un partid va crea un val de entuziasm dacă nu e în stare să se organizeze și să performeze, ci doar să peticească orgolii și nemulțumiri.

Ce am mai observat este că mesaje dintre cei doi  încep frumos fie cu „Dragă Dacian”, fie cu „Dragă Dan”.  Dar conțin, de fapt, ceea ce, într-o situație de divorț la celebrități, e sintetizat în aceste două cuvinte: «diferențe ireconciliabile»

(cel mai probabil)Va urma  

 

 

 

Cookies