Viața e ca jazzul, infinit mai bună când improvizezi. Despre bucuria de a trăi muzica la Bucharest Jazz Festival, cu Anita Petruescu 

08 sept. 2023
443 afișări
Viața e ca jazzul, infinit mai bună când improvizezi. Despre bucuria de a trăi muzica la Bucharest Jazz Festival, cu Anita Petruescu 
Viața e ca jazzul, infinit mai bună când improvizezi. Despre bucuria de a trăi muzica la Bucharest Jazz Festival, cu Anita Petruescu | Foto credit: Dana Tudoran

A crescut într-un mediu artistic, a urmat studii muzicale și are un master în  improvizație de jazz. E o voce puternică pe scena muzicii de jazz de la  Rotterdam, una dintre cele mai apreciate cântărețe de jazz ale noii generații,  iar acum urcă pe scena Bucharest Jazz Festival.  

A câștigat premiul pentru cea mai bună interpretare vocală la Festivalul și  Concursul Internațional de Jazz „Johnny Răducanu” 2018, iar duminică va  oferi publicului de la București o imersiune în compozițiile sale, caracterizate  de linii vocale colorate, tensiuni armonice, dinamică de putere, răsuciri  neașteptate, sunete distinctive, hibride, nuanțe teatrale și din folclor. 

Am vorbit cu Anita Petruescu despre cum este să crești și să trăiești în muzică  și despre Bucharest Jazz Festival. Mai jos, un interviu cu Anita Petruescu: 

Anita Petruescu: Găsesc inspirație în tot ce trăiesc în fiecare zi 

B365.ro: Vei cânta compoziții de pe noul vostru album. Cine sunt colegii tăi de  trupă? Cum v-ați găsit? De ce împreună? 

Anita Petruescu: Da, albumul urmează să fie lansat anul acesta, iar piesele  vor fi cântate în premieră în România, pe scena festivalului. Colegii mei de  trupă sunt muzicieni stabiliți în Țările de Jos. Acolo ne-am cunoscut, iar cu o  parte dintre ei am început să cânt încă din perioada studiilor de master. Pe  fiecare dintre ei i-am ascultat în diferite proiecte, situații muzicale, ca  muzicieni, dar și în calitate de compozitori, și încă de atunci am intuit că ar fi  alegerea potrivită pentru sound-ul pe care vreau să-l obțin. Am fost norocoasă  și bucuroasă că s-au implicat în acest proiect, iar restul este istorie. 

B365.ro: Ce vă inspiră când lucrați la un nou album? Cum vă completați? Care  este rezultatul? 

Anita Petruescu: Găsesc inspirație în ceea ce trăiesc, experimentez, zi de zi.  Muzica pe care o creez evoluează odată cu latura spirituală, emoțională și  intelectuală. Bineînțeles, întotdeauna găsesc inspirație în muzica pe care o  ascult. Mă determină să pun întrebări, să fiu curioasă, să descopăr și astfel să  accesez o zonă a creativității.

“Cânt de mică, de la 5 ani cânt…” 

B365.ro: Când ai descoperit jazzul și ai știut că numai jazzul este calea ta? 

Anita Petruescu: N-aș putea să spun exact când am descoperit jazzul, însă, în  timpul studiilor de licență, am aprofundat acest gen muzical. Mircea Tiberian a  fost o reală inspirație, un mentor, de la el am învățat fundamentele, multe  dintre subtilitățile, istoria genului și povești ale numelor mari în jazz. Nu cred  că jazzul este singura mea cale, însă această muzică presupune, pe lângă o  tehnică extinsă de execuție, particularități ale altor stiluri muzicale, și așa mai  departe, mai ales o anumită profunzime de expresie, cu care eu vibrez și pe  care o caut în muzica pe care o fac. Din acest motiv, da, jazzul este calea,  însă nu cred că este singura cale. 

B365.ro: Ai câștigat premiul pentru cea mai bună interpretare vocală la  Festivalul și Concursul Internațional de Jazz „Johnny Răducanu” 2018. Cât  timp din viață te-ai pregătit ca să fii cea mai bună voce? 

Anita Petruescu: Cea mai bună voce – este o chestiune cât se poate de  relativă. Pot să spun doar că am cântat de mică, de la vârsta de 5 ani, am fost  constant interesată să îmi îmbunătățesc tehnica vocală și am investit mult timp  și energie în acest parcurs. 

B365.ro: Jazzul este improvizație și totală libertate a artistului. Ai fi putut, oare, să ai o altă profesie?  

Anita Petruescu: Probabil că aș fi putut să am o altă profesie, însă nu aș fi fost  la fel de dedicată, nici împlinită.  

„Jazzul este o stare pe care o ai sau nu o ai” 

B365.ro: Jazzul se cântă vreodată după partitură? 

Anita Petruescu: Da, adesea. Atunci când sunt într-un context muzical și nu  numai, încerc să răspund la trei întrebări: De ce? Cum? Cu ce scop? Partitura  poate răspunde la întrebarea cum?, oferă un „common ground”, unde se poate  construi. 

B365.ro: Jazzul se învață? Dintre stilurile clasice de jazz, care te-a câștigat cel mai mult? 

Anita Petruescu: Da și nu. Da, pentru că ai nevoie de un anumit set de  cunoștințe și tehnică pentru a putea să cânți practic jazz, un vocabular care să  te ajute în exprimare. Nu, pentru că jazzul este o stare. Pe care o ai sau nu o  ai. Ca să cânți jazz la un nivel calitativ înalt, ai nevoie de ambele aspecte. În  faza în care sunt acum, îmi place jazzul modern.  

B365.ro: Se poate trăi din jazz, este o meserie cu carte de muncă?

Anita Petruescu: Situația muzicianului de jazz care se luptă să-și câștige  existența este o realitate de zeci de ani, dacă nu chiar de la începuturi, și în  special astăzi. Este într-adevăr o muzică ce cere sacrificii, dar care aduce  împliniri mai mari decât cele de ordin financiar. 

B365.ro: Care au fost cele mai mari bucurii profesionale? 

Anita Petruescu: Momentele în care mi-am ascultat muzica. M-am  simțit bogată și totul a căpătat sens. 

B365.ro: Ce aștepți de la Bucharest Jazz Festival? Poate ai putea să ne spui câteva impresii despre ce a însemnat să fii câștigătoarea  competiției New Jazz Players în ediția din 2019. 

Anita Petruescu: Mă bucur că am câștigat competiția New Jazz Players pentru  că acest eveniment mă aduce anul acesta pe scena de prestigiu a Bucharest  Jazz Festival. În această ediție mă aștept ca publicul să fie prezent în număr  mare, cred că vom avea ocazia de a asculta muzică de înaltă calitate,  concepte muzicale speciale și muzicieni extraordinari. Înseamnă mult pentru  mine să fac parte din line-up-ul acestei ediții, iar cu acest prilej,  mulțumesc Bucharest Jazz Festival și întregii echipe de organizare. 

B365.ro: Care sunt muzicienii tăi preferați din line-up-ul acestei ediții  Bucharest Jazz Festival? 

Anita Petruescu: Sorin Romanescu, Albert Tajti, Iulian Nicolau, Michael Acker.  Sunt muzicieni cu care am avut onoarea să lucrez și pe care îi apreciez, în  afara competențelor muzicale, și pentru calitatea lor umană. 

Promisiunea Bucharest Jazz Festival: Muzica e  bucurie, o bucurie și mai mare când e împărtășită 

B365.ro: Ce le transmiți celor care nu ascultă în mod special jazz? De ce să  vină la festival? 

Anita Petruescu: Pentru noi, muzicienii, energia publicului contează  enorm. Acest festival are un program divers, în care este foarte probabil ca  mulți dintre ascultători să se regăsească, este o oportunitate de a asculta și  susține muzica live, ceva ce se întâmplă aici și acum și care poate să inspire.  Mai presus, muzica este o bucurie, și este o bucurie și mai mare dacă este  împărtășită. 

Bucharest Jazz Festival. Patru zile de concerte live la ARCUB – Hanul  Gabroveni și Combinatul Fondului Plastic  

Bucharest Jazz Festival a început joi, 7 septembrie și se încheie duminică,  10 septembrie. Concertele live au loc la ARCUB – Hanul Gabroveni și la  Combinatul Fondului Plastic 

În acest weekend, pe scena Bucharest Jazz Festival urcă artiști de Grammy, Meshell  Ndegeocello, Ben Wendel, și cel mai important grup de Afro-Jazz din Marea Britanie,  Nubiyan Twist, dar și artiști români, precum Norzeatic & Qinta Spartă, TaJnic, Anita  Petruescu, și Big Band Radio România, sub bagheta lui Tobias Hoffmann.  Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al  Municipiului București. 

Pentru concertele de la Combinatul Fondului Plastic din acest weekend, 8-10  septembrie, abonamentele cu loc pe scaun și biletele cu loc de vineri, 8 septembrie,  sunt sold out. Însă, în perioada 5-10 septembrie, fanii festivalului au parte de un  discount special la achiziția a două bilete pe zile, în zona de acces general. Rămân  disponibile pentru achiziție abonamentele generale și biletele cu loc. 

Citește mai multe despre Bucharest Jazz Festival, în articolul de mai jos:

 

Cookies