Vești bune pentru viitorii șoferi din București și din țară. Codul Rutier ar putea suferi modificări importante

13 iun. 2022
2339 Afișari
Vești bune pentru viitorii șoferi din București și din țară. Codul Rutier ar putea suferi modificări importante
Vești bune pentru viitorii șoferi din București și din țară. Codul Rutier ar putea suferi modificări importante. Sursa foto: Inquam/ Octav Ganea

Schimbări importante în favoarea viitorilor șoferi din România. Dacă proiectul de lege va fi aprobat de Senat, Codul Rutier ar putea suferi modificări importante și mult așteptate.

Schimbări pentru viitorii șoferi din România

În ultima perioadă am primit mai multe vești neplăcute: de la amenzi majorate și reguli mai drastice, până la prețul carburanților care a explodat. Balanța s-ar putea echilibra pentru viitorii conducători auto din țară.

Dacă te gândești să te apuci de școala de șoferi în București, de exemplu, dar trebuie să te duci acasă (localitatea/ regiunea de domiciliu) pentru susținerea examenului auto, să știi că este posibil să nu mai fi nevoit să faci drumuri suplimentare.

Viitorii șoferi ar putea susține examenul auto oriunde în România, nu doar în localitatea și/sau regiunea de domiciliu. Proiectul de lege se află în dezbatere la Senat.

Conform proiectului de lege, examenul pentru obținerea permisului de conducere ar putea fi susținut la orice autoritate competentă de pe teritoriul țării, nu doar la „autoritatea competentă pe raza căreia solicitanții își au domiciliul ori reședința”, așa cum prevede Codul rutier în prezent.

De asemenea, permisul de conducere va fi eliberat chiar în locul în care a fost susținut examenul auto.

Scurtarea perioadei necesare obținerii permisului de conducere

Totodată, acest proiect de lege își propune să scurteze perioada necesară obținerii dreptului de a conduce, care în prezent perioada este una extrem de mare. Viitorii conducători auto ar putea susține imediat sala după ce s-a încheiat perioada de pregătire teoretică, iar perioda de pregătire practică se va desfășura până la data la care este programat examenul practic, pe traseu.

„Cursurile de pregătire practică în vederea obținerii permisului de conducere, corespunzător categoriei de permis solicitat, pot începe și după ce candidatul a fost declarat «ADMIS» de către autoritatea competentă la proba teoretică de verificare a cunoștințelor”, scrie în proiectul de lege, potrivit antena3.ro.

Conform documentului, în mașina de examen, alături de elev și polițist se va afla și instructorul. Care sunt avantajele acestei modificări:

  • nu va mai fi necesară prezența unui alt martor în timpul examenului auto, așa cum este în prezent;
  • prezența instructorului în mașină poate fi un sprijin de ordin psihologic pentru elevi;
  • instructorii vor avea posibilitatea să evalueze direct comportamentul candidaților pe parcursul examenului și vor putea adapta metodele de pregătire a acestora.
Cookies