Vestea OMS după întâlnirea cu autorităţile române nu este îmbucurătoare. Avem nevoie de doi ani și șase luni să vaccinăm 70% din populație

18 oct. 2021
517 Afișari
Vestea OMS după întâlnirea cu autorităţile române nu este îmbucurătoare. Avem nevoie de doi ani și șase luni să vaccinăm 70% din populație
Vestea OMS după întâlnirea cu autorităţile române nu este îmbucurătoare. Avem nevoie de doi ani și șase luni să vaccinăm 70% din populație. sursa: who.com

Vestea OMS după întâlnirea cu autorităţile române nu este îmbucurătoare pentru țara noastră, mai ales că potrivit calculelor făcute de Organizația Mondială a Sănătății avem nevoie de doi ani și șase luni să vaccinăm 70% din populația României. Fix astăzi am ajuns de abia la șase milioane de persoane vaccinate.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a amenințat că în ritmul de vaccinare din ultimele 6 săptămâni din România, concomitent cu actualele strategii, țara noastră va ajunge în 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populaţia totală şi în 31 de luni la o acoperire de 70% împotriva COVID-19, lucru considerat îngrijorător.

Analiza OMS privind situația COVID-19 din România

Specialiştii medicali din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au analizat, alături de factorii de decizie din România, situaţia privind vaccinarea anti-COVID.  România va reuşi abia peste doi ani şi șase luni să ajungă la un nivel de vaccinare de 70% din totalul populaţiei. Mai mult, numărul femeilor care se vaccinează este mult mai mic decât cel al bărbaţilor. De asemenea, imunizarea la persoanele peste 80 de ani, considerată o grupă cu adevărat vulnerabilă, este una extrem de scăzută, conform unei informări făcute de INSP.

„Modelarea OMS arată că, odată cu ritmul actual de vaccinare din ultimele 6 săptămâni şi cu strategiile de vaccinare în vigoare, România va ajunge în aproximativ 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populaţia totală şi în aproximativ 31 de luni la o acoperire de 70%.

Nivelul de vaccinare cu schema completă este mare în România, indicând faptul că persoanele care încep vaccinarea finalizează schema. Este necesar să ne asigurăm că şi restul cadrelor medicale nu doar se vaccinează, ci şi recomandă vaccinul populaţiei”, arată o concluzie a specialiştilor din Biroul regional al OMS pentru Europa şi OMS România.

Aceleaşi analize făcute de reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății, alături de specialiștii români, arată că există diferenţe mari privind acoperirea vaccinală între judeţe sau regiuni, dar şi între diferitele categorii de vârstă şi chiar între sexe.

Campania de vaccinare a început bine, spune OMS

„.În ciuda unui început foarte bun al campaniei de vaccinare în decembrie 2020, există provocări programatice şi operaţionale în extinderea vaccinării. Există diferenţe mari în acoperirea vaccinală de la un judeţ la altul, judeţele din nord-est şi sud având o acoperire vaccinală mai mică.

Acoperirea pe grupe de vârstă arată o acoperire de vaccinare de aproximativ 50% la persoanele cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani, dar numai în jur de 20% la persoanele de peste 80 de ani. Există, de asemenea, un decalaj de gen, deoarece femeile sunt semnificativ mai puţin vaccinate decât bărbaţii, cu o diferenţă de aproape 20%. (…) Vaccinarea în populaţia generală în România este scăzută şi deja stagnează, fiind sub media generală a vaccinării regionale. Absorbţia este mai mică decât se aştepta la grupurile prioritare vulnerabile (> 80 de ani)”, mai este o altă concluzie a specialiștilor OMS.

Creștere masivă a cazurilor severe și a deceselor

Documentul publicat astăzi de INSP arată că România se confruntă cu o creştere uriașă a cazurilor severe şi a deceselor. Astfel, 92% dintre decesele legate de COVID-19 au fost înregistrate la persoanele nevaccinate. Cele mai multe dintre acestea au avut şi comorbidități.

„Obiectivul României este de a vaccina 2 milioane de persoane cu vaccin împotriva Covid-19, (prima doză), până la sfârşitul acestui an (45% din populaţie) şi să vaccineze 70% din populaţie până în primul trimestru al anului 2022”, mai arată analiza OMS.

De asemenea, a fost observată și o creştere constantă, de la începutul lunii, în ceea ce priveşte vaccinarea persoanele cu vârsta sub 50 de ani.

Cookies