ARHIVA B365

Veste proastă pentru toţi românii! Se pregăteşte majorarea taxei TV

„Creşterea taxei TV este un lucru necesar, în primul rând din respect faţă de telespectatori. Telespectatorii unei televiziuni publice nu trebuie să aibă emisiuni întrerupte de acele minute de publicitate”, a spus Roşca Stănescu, după şedinţa comisiei, în care a fost audiat preşedintele-director general al SRTV, Claudiu Săftoiu.

El a precizat, în al doilea rând, că TVR, fiind o televiziune publică, trebuie subvenţionată şi „ţinută în spate” de populaţie.

„Asta înseamnă televiziune publică şi ea serveşte populaţia. În perspectivă, ar trebui găsite mijloacele financiare astfel încât Televiziunea publică să poată rezista financiar fără publicitate, iar publicitatea să se ducă către televiziunile comerciale”, a adăugat Roşca Stănescu.

El a spus că o asemenea decizie este una foarte grea, nu poate fi luată sacrificând Televiziunea publică şi nu se va putea face decât atunci când, din calcule, vor rezulta şi mijloacele din care Televiziunea publică să poată supravieţui.

El a adăugat că preşedintele-director general al SRTV, Claudiu Săftoiu, a precizat că în perspectivă ar trebui gândită posibilitatea ca Televiziunea publică să renunţe la publicitate, dar să aibă mijloacele financiare pentru a supravieţui.

„Mijloacele financiare nu pot fi, până la urmă, decât taxa care este neindexată de foarte mulţi ani de zile şi este cea mai mică taxă din Europa”, a mai spus Roşca Stănescu.

Senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a declarat, pe 17 octombrie, la o dezbatere organizată în Parlament, că în curând Comisia de cultură din Senat va elabora o propunere legislativă prin care să se interzică televiziunii publice să mai primească publicitate.

Pe de altă parte, preşedintele-director general al SRTv, Claudiu Săftoiu, a declarat miercuri, după audierea sa de către Comisia de Cultură din Senat, că există în acest moment un scenariu potrivit căruia taxa TV ar putea fi indexată cu indicele de inflaţie, el arătând că majorarea s-ar ridica la un leu, maximum doi.

Întrebat dacă se majorează taxa TV, Săftoiu a precizat: „Asta a fost o discuţie care a fost angajată încă de anul trecut de conducerea TVR, în condiţiile în care rezultatele muncii profesioniştilor conving opinia publică cu privire la modificarea acestei taxe. În momentul acesta, trebuie spus că o serie de măsuri legislative fac din ce în ce mai grea misiunea Televiziunii publice, în condiţiile în care taxa nu a mai fost modificată din 2003, iar salariul mediu pe economie s-a dublat din 2003 până în 2013”, a răspuns Săftoiu.

El a precizat că această situaţie pune o presiune foarte mare pe Televiziunea publică, care este nevoită să plătească datoriile „enorme” pe care le-a moştenit.

„Posibilitatea de a propune programe noi, de a oferi telespectatorilor români lucruri de calitate şi de performanţă este una foarte greoaie în condiţiile în care am preluat Televiziunea publică cu o datorie de aproximativ 145 de milioane de euro. În mai puţin de un an, prin eforturile la care ne-am angajat, de a plăti datoriile prin reeşalonarea de către Guvernul României a datoriei la stat de 65 de milioane de euro, am rambursat, am plătit înapoi 30 de milioane de euro într-un interval de mai puţin de un an”, a adăugat Săftoiu.

El a spus că discuţia este legată de posibilitatea cuplării interzicerii publicităţii la Televiziunea publică şi indexarea taxei TV.

„Suntem de aceea în situaţia în care spunem că o indexare a taxei, o discuţie legată de posibilitatea cuplării interzicerii publicităţii la Televiziunea publică cu o indexare – aceasta este o analiză în desfăşurare. Comisia de Cultură are în vedere o discuţie aplicată pe acest tip de calcul economic. Asta face ca, în situaţia în care se doreşte sustenabilitatea Televiziunii, rămâne să fie un lucru sigur, iar discuţia aceasta să fie ridicată frontal, în dezbatere publică şi mai apoi aplicată evident prin modificări legislative obligatorii”, a subliniat Săftoiu.

El a mai precizat că serviciul public de televiziune nu poate fi remunerat prin nicio altă contribuţie decât prin cea a cetăţenilor.

„Ceea ce nu se poate urmări la televiziunile comerciale care, evident, urmăresc profit şi audienţă şi care în multe locuri depăşesc nişte standarde profesionale sau nişte aşteptări de natură inclusiv morală, se poate realiza la Televiziunea publică. Şi consider că, aşa cum serviciul medical, serviciul de ordine publică, aşa cum serviciile de educaţie în România sunt susţinute prin contribuţia cetăţenilor, Televiziunea publică trebuie susţinută prin contribuţia cetăţenilor”, a mai spus Săftoiu.

Potrivit raportului de activitate al SRTv pe anul 2012, TVR a avut anul trecut veniturile din publicitate în cuantum de 25.994.262 lei (4,48% din total venituri din exploatare), cu 12,04% mai mici faţă de anul 2011.

Totodată, veniturile TVR din taxa TV au fost anul trecut în cuantum de 333.002.496 lei (57,35% din total venituri din exploatare), cu 4,11% mai mari faţă de anul 2011.

Pe de altă parte, potrivit raportului de activitate al SRTv pe 2011, taxa TV, principala sursă de finanţare a activităţii (peste 70% din buget), a fost redusă pentru persoane fizice, de la 4,5 lei la 4 lei, încă din anul 2003, şi nu a mai fost niciodată indexată. În prezent, în România este percepută una dintre cele mai mici taxe TV dintre ţările Uniunii Europene, aceasta fiind de 4-5 ori mai mică decât taxele TV din Serbia, Polonia, Grecia, Slovacia şi de 8 ori mai mică decât cea din Cehia.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button