Veste proastă pentru cei care joacă la păcănele: Ce propunere legislativă au formulat parlamentarii

de:
05 apr. 2014
3 Afișari
Veste proastă pentru cei care joacă la păcănele: Ce propunere legislativă au formulat parlamentarii

Astfel, celebrele păcănele vor dispărea din baruri, case de pariuri şi alte tipuri de săli, iniţiatorii propiectul considerând că astfel se vor reduce cazurile de „ludomanie” şi de violenţă domestică, scrie romaniatv.net.

Parlamentarii propun ca pentru jocurile de tip slot-machine numărul minim de mijloace de joc care pot fi exploatate de acelaşi operator economic să fie de 50 de aparate, în cadrul aceleiaşi locaţii sau în locaţii diferite.

Numărul de slot-machine, pentru fiecare locaţie, va fi minimum 2 mijloace de joc, dar nu mai mult de 5 mijloace de joc, pentru locaţiile autorizate pentru activitatea Companiei Naţionale Loteria Română. Potrivit proiectului depus la parlament, jocurile de noroc tip slot-machine pot fi autorizate să funcţioneze legal doar în cazinouri sau agenţii aparţinând Loteriei Române.

În expunerea de motive a proiectului, parlamentarii precizează: „Prezenţa sloturilor în spaţiile comerciale nu încurajează sub nicio formă consumul, ademenind pur şi simplu populaţia către soluţia cea mai scurtă de câştig fără muncă, anume jocul fără noroc, care până la urmă se dovedeşte doar o sursă eficientă de pierdere a resurselor financiare de către populaţie în detrimentul coşului zilnic de cumpărături”.

„În ceea ce priveşte proiectul legislativ iniţiat recent, dorim să menţionăm faptul că este bazat pe manifestări comportamentale asociate majoritar cu efectele jocului pe piaţa neagră, unde aparatele nu respectă regulile impuse de Biroul Român de Metrologie Legală şi unde nu există nicio responsabilitate faţă de jucător. Piaţa legală de sloturi este extrem de bine reglementată şi controlată, derulează programe de „Joc responsabil” şi este la bază o industrie de entertainment, fiind un contributor semnificativ la bugetul de stat, plătind în avans toate taxele aferente exploatării acestui tip de joc de noroc , la un nivel de sute de milioane de euro. Astfel, deşi intenţiile iniţiale ale proiectului de act normativ pot fi din cele mai bune, efectele pe termen lung a jung să fie dăunătoare atât societăţii, cât şi statului. Proiectul distruge astfel o piaţă legală pentru a rezolva probleme generate majoritar de piaţa neagră. Piaţa neagră nu este eliminată prin adoptarea acestui act normativ, ci încurajată, deci proiectul nu îşi va atinge obiectivul scontat. În plus, în locaţiile autorizate accesul minorilor este strict interzis.

În continuare, dorim să clarificăm cifrele vehiculate în ultima perioadă referitoare la numărul de jucători din România. Pentru aceasta vom face referire la singurul studiu ce oferă date reale şi reprezentative despre industria autohtonă a jocurilor de noroc , realizat de GfK România la iniţiativa Romslot. Conform acestuia, doar 3% dintre românii cu vârsta peste 18 ani, participă la jocuri de tip slot-machines si doar 1% dintre aceştia participă săptămânal. Pentru a avea o perspectivă de ansamblu, la LOTO, participă 20% din populaţia ţării de peste 18 ani”, a declarat Irina Siminenco, Director Executiv ROMSLOT –  Asociaţia Organizatorilor de Sloturi.

Cookies