Veste crucială pentru pensionari. Pensia anticipată nu se poate cumula cu salariul. Ce spune Ministrul de Finanțe

30 aug. 2021
198 Afișari
Veste crucială pentru pensionari. Pensia anticipată nu se poate cumula cu salariul. Ce spune Ministrul de Finanțe
Veste crucială pentru pensionari. Pensia anticipată nu se poate cumula cu salariul. Ce spune Ministrul de Finanțe. Sursa foto: Unsplash

Pensia anticipată sau anticipată parțial nu va mai putea să fie cumulată cu salariul, a declarat ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, în cadrul unei conferințe de presă ținută luni, după ședința de Guvern.

Veste uriașă pentru pensionari. Pensia anticipată sau anticipată parțial nu se va mai cumula cu salariul. Prin urmare, dacă o persoană se va pensiona anticipat, aceasta nu va mai putea munci ulterior, potrivit Digi 24. Anunțul a fost făcut de ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, în urma ședinței de Guvern.

De ce nu se va mai cumula pensia anticipată cu salariul, potrivit lui Dan Vîlceanu

Ministrul a declarat că pensia anticipată nu se poate cumula cu salariul deoarece impactul asupra bugetului ar fi mult prea mare. De asemenea, acesta a precizat că nu a fost de acord cu această propunere, motiv pentru care a adus observații în cadrul ședinței de Guvern de luni.

„Noi nu am fost de acord cu această propunere şi ca urmare am făcut observaţii. În ordonanţa adoptată astăzi s-a scos această prevedere. Deci nu se poate cumula pensia anticipată sau anticipată parţial cu salariul”, a explicat Dan Vîlceanu.

„Dacă poți lucra până la limita de vârstă atunci rămâi în câmpul muncii”

Ministrul a subliniat faptul că în această ordonanță mai erau incluse și alte prevederi, care au fost aprobate, însă aceasta – a cumulului dintre pensia anticipată și salariu – nu a fost aprobată de Ministerul Finanțelor din cauza impactului bugetar consistent pe care îl reprezintă.

În continuare, Vîlceanu a explicat că o persoană care lucrează după pensionarea anticipată ar trebui să lucreze în fapt până la limita de vârstă.

„Această ordonanţă nu prevedea numai această prevedere. Această ordonanţă avea în cuprinsul ei şi chestiuni legate de grupele de muncă, de evaluarea grupelor de muncă. Deci acea parte a fost adoptată.

Partea cu pensia şi salariul, sau pensia anticipată sau parţial anticipată şi salariul nu a fost adoptată. S-a scos. Era un impact bugetar consistent, iar în momentul în care soliciţi pensionarea anticipată înseamnă că există anumite cauze care, eu ştiu, te pun în imposibilitatea de mai lucra până la limita de vârstă.

Dacă poţi lucra până la limita de vârstă atunci rămâi în câmpul muncii şi lucrezi şi atunci când ajungi la limita de vârstă primeşti pensie. Dar în acest moment v-am spus impactul bugetar e unul consistent şi nu am putut noi să fim de acord cu aşa ceva.

Dacă în Parlament sau într-o altă, eu ştiu, explicaţie pe care Ministerul Muncii o poate aduce, atunci vom analiza la acel moment.”, a declarat ministrul Finanțelor.

Cookies