Veste bună mai ales pentru șoferii din București: prețurile asigurărilor auto RCA rămân plafonate încă 3 luni. La noi, sunt cele mai scumpe

19 mart. 2025
3371 afișări
Veste bună mai ales pentru șoferii din București: prețurile asigurărilor auto RCA rămân plafonate încă 3 luni. La noi, sunt cele mai scumpe
Veste bună mai ales pentru șoferii din București: prețurile asigurărilor auto RCA rămân plafonate încă 3 luni. La noi, sunt cele mai scumpe. Sursa foto: Dreamstime

Guvernul pregătește o veste bună, mai ales pentru șoferii din București: prețurile asigurărilor auto RCA vor fi plafonate încă 3 luni, până la sfârșitul lunii iunie 2025.

Ministerul de Finanțe deja analizează un proiect de hotărâre de guvern, potrivit HotNews.ro. Sursele guvernamentale spun că, de data aceasta, chiar va fi ultima prelungire a plafonării.

Prețurile asigurărilor auto RCA rămân plafonate încă 3 luni

Sursele guvernamentale au spus pentru HotNews.ro că, argumentele pentru prelungirea plafonării prețurilor RCA, cu încă 3 luni, sunt „cam aceleași” cu cele prezentate până acum de Guvernul României.

Rămâne problema unui dezechilibru în piață pe câteva segmente. Se vede în numărul de clienți cu risc ridicat. În plus, mai sunt comportamente în piață care necesită ajustări normale ce pot fi realizate și prin noi reglementari (ajustarea legii, ghidul de bune practici, etc.), au mai spus sursele guvernamentale.

Plafonarea ar expira pe 31 martie 2025

Cel mai probabil, proiectul de hotărâre de guvern a fost inițiat de ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară), iar acum deja este la Ministerul de Finanțe. Urmează să fie lansat în consultare publică, apoi va fi adoptat de către Guvern, până la sfârșitul lunii martie 2025.

La data de 18 decembrie 2024, în ultima ședință a guvernului PSD-PNL, premierul Marcel Ciolacu a dat undă verde și a semnat pentru prelungirea măsurii de plafonare a prețurilor RCA cu încă 3 luni: până la 31.03.2025.

Vrem să preîntâmpinăm apariția unor dezechilibre în piață și să prevenim creșterea prețurilor pentru aceste polițe. Plafonarea a fost decisă în aprilie 2023, și prelungită succesiv, iar efectul a fost calmarea pieței RCA, a spus, la acea dată, Marcel Ciolacu.

Prețurile asigurărilor auto RCA au fost „înghețate” în primăvara anului 2023. Guvernul a luat această măsură pentru a stagna creșterea prețurilor, după ce Euroins a intrat în faliment, fostul lider RCA cu peste 3 milioane de șoferi asigurați la momentul acela.

Astfel, Guvernul a decis să plafoneze prețurile RCA la nivelul propriilor tarife maxime practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28.02.2023.

De asemenea, comisioanele de distribuție pentru contractele RCA au fost limitate la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție.

Plafonarea prețurilor a tot fost prelungită de atunci, cu o singură modificare: începând cu data de 01.01.2024, Guvernul României le-a dat voie asiguratorilor să-și majoreze cu 6,8% tarifele plafonate, astfel încât să poată fi ajustate cu prognoza ratei anuale a inflației la sfârșitul trimestrului II 2024 publicată de către Banca Națională a României.

Prețurile au crescut, cu tot cu plafonare

Cu tot cu această plafonare, prețurile asigurărilor auto RCA au crescut în medie cu 11% după un an și jumătate, dar ASF spune că nu a descoperit asiguratori care să fi schimbat modul de calcul al prețurilor.

Astfel, asiguratorii n-au fost sancționați, a explicat la finalul anului trecut, pentru HotNews.ro, Sorin Mititelu, vicepreședintele ASF.

Prețurile asigurărilor au crescut pentru că unele date care intră în formula de calcul, cum ar fi vârsta șoferului sau a mașinii, s-au schimbat odată cu reînnoirea poliței.

Totodată, unii asigurători țin cont și de culoarea sau marca mașinii la stabilirea prețurilor RCA, criterii considerate anormale și care vor fi corectate anul acesta prin legislație secundară și un cod de bune practici, a mai explicat atunci vicepreședintele ASF.

Te-ar mai putea interesa și:

Sursa foto: Dreamstime

Cookies