Una caldă, alta rece. Cam așa stă treaba în ceea ce privește consolidarea clădirilor cu risc seismic. Dacă acestea vor fi consolidate pe banii statutului, proprietarii nu vor avea voie să-și vândă locuințele timp de 25 de ani.
Veste bună: Clădirile cu risc seismic, consolidate cu fonduri de la stat. Veste mai puțin bună: Proprietarii n-au voie să-și vândă locuințele timp de 25 de ani. Cu toate acestea, dacă românii își vând locuințele, vor fi obligați să dea banii înapoi pentru consolidare. Anunțul a fost făcut de Cseke Attila, ministrul Dezvoltării.
Cseke Attila a mai declarat că Guvernul României are un proiect de lege în ceea ce privește consolidarea clădirilor și vânzarea locuințelor de către proprietari.
Ministrul Dezvoltării a explicat că imobilele cu risc seismic nu vor mai fi consolidate prin cofinanțare. Consolidarea clădirilor cu risc seismic se va face exclusiv prin finanțarea integrală din bugetul de stat. Astfel, spune Cseke Attila, nu vor mai exista discuții cu proprietarii care nu au posibilități financiare, potrivit Digi24.
Te-ar mai putea interesa și: Două sute de clădiri din București cu risc seismic ridicat vor fi consolidate. „Poate cel mai mare efort de expertizare din ultimii 20 de ani”
Dacă imobilele vor fi consolidate integral din bugetul de stat, va exista o interdicție de vânzare pentru proprietarii locuințelor, pentru că va crește valoarea apartamentelor prin această consolidare, care este o finanțare de la stat, declară ministrul Dezvoltării, conform sursei citate.
Va exista o perioadă de interdicție de vânzare, dar proprietarii care vor vinde locuințele trebuie să plătească statului banii pentru consolidarea de risc seismic. 25 de ani nu-și pot vinde persoanele fizice locuințele consolidate din bugetul de stat.
„Vom avea o interdicție de vânzare, respectiv în perioada interdicție de vânzare proprietarul poate să își vândă apartamentul, dar atunci trebuie să restituie statului cota parte din investiția de consolidare de risc seismic.”, a spus Cseke Attila.
Două sute de clădiri din Capitală, ce au șanse mari să fie dărâmate în urma unui seisim, vor fi incluse într-o campanie de expertizare și consolidare după ce Primăria Municipiului București și-a dat acordul cu privire la startul acestei acțiuni la sfârșitul anului 2021.