Vernisaj ~ Expo Pictura: Coliziuni Particulare

de:
05 sept. 2011
2 Afișari
Vernisaj ~ Expo Pictura: Coliziuni Particulare

Având ca punct de plecare lucrările cu tema “Eu caut Omul” premiate în cadrul concursului INSPIRED 2010, “Coliziuni particulare” îşi extrage inspiraţia din lumea fizicii cuantice, a particulelor elementare şi a teoriilor asupra super-simetriei şi îşi angajează privitorul într-un joc al întrebărilor despre specia umană şi despre societatea în care trăim.

Dan ne provoacă să pătrundem în interiorul Marelui Accelerator de Hadroni (Large Hadron Collider/ LHC) şi să facem un exerciţiu unic de creativitate şi inspiraţie: să ne închipuim cum arată lumea accelerată la energii maxime a coliziunilor dintre protoni.

Expoziţia devine astfel o maşinărie de freez-frame a experimentelor din Marele Accelerator, defragmentând nano-secundă cu nano-secundă ciocnirile dintre particule şi transpunând pe pânză, îngheţate pentru a fi privite, cadre succesive ale unui cosmos care satirizează şi ironizează lumea în care trăim. Particule care joacă capra, care meditează în poziţia lotus sau care la rândul lor conduc experimente pe urşi femtometrici, toate există într-o dimensiune particulară dominată de un zen comic, care şochează sau intrigă prin autoguvernare, dincolo de supremaţia ştiinţei.

Coliziuni particulare este o caracterizare vizuală a personalităţii artistice a lui Dan Miron dominată de o curiozitate compulsivă, într-o supra-licitare a detaliilor, a culorilor, a liniilor şi haşurilor. Fără a se încadra clar în vreuna dintre mişcările artei contemporane sau a se identifica cu o anumită generaţie de artişti, Dan încearcă mai degrabă să desfacă regulile fine art-ului decât să le facă, gravitând într-un univers dominat de ciocniri la energii înalte ale gândirii libere.

Cookies