Vernisaj ~ Artistul şi Puterea. Ipostaze ale picturii româneşti în perioada 1950 – 1990

de:
24 sept. 2012
1 Afișari
Vernisaj ~ Artistul şi Puterea. Ipostaze ale picturii româneşti în perioada 1950 – 1990

Centrul Cultural ArtSociety vernisează joi, 27 septembrie 2012, impresionanta expoziţie care va dezvălui, în premieră, creaţiile artiştilor români care au refuzat să se conformeze dictaturii comuniste.

Obiectivul proiectului „Artistul şi Puterea. Ipostaze ale picturii româneşti în perioada 1950 – 1990” este demontarea ideii că în cei 40 de ani de regim comunist s-a creat doar artă proletcultistă. Iubitorii de artă pot descoperi un patrimoniu necunoscut încă şi creat cu preţul unor persecuţii constante.

Expoziţia este curatoriată de criticul de artă, Ruxandra Garofeanu, în colaborare cu Dan Hăulică, Preşedinte de Onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă, şi a pictorului Paul Gherasim (în calitate de consultanţi de proiect).

Încercăm să punem în lumină multe lucrări inedite, din perioada impunerii ideologiei realismului socialist, adevărate nuclee de rezistenţă spirituală la agresiunile anti-culturii, repere muzeale, în dialog cu marea tradiţie de la noi şi din cultura occidentală, racorduri îndrăzneţe la problematica modernităţii în pofida multiplelor obstacole existente din partea puterii”, a afirmat Ruxandra Garofeanu.

Expoziţia, care dispune de un spațiu generos de 2.200 de metri, cuprinde mai multe secţiuni, dedicate atât maeştrilor consacraţi, cum sunt Ion Andreescu, Ştefan Luchian, Camil Ressu, Nicolae Dărăscu, Dumitru Ghiaţă, dar şi expresioniştilor, cubiştilor, oniricilor. În plus, oferă şi două secţiuni speciale dedicate grupurilor (Prolog, Sigma, 9+1, Tabăra Tescani, Tabăra Poiana Mărului, grupul 1+1+1 etc) şi artiştilor postbelici care au manifestat împotriva URSS.

Lucrările provin din 26 de muzee naţionale, din numeroase colecţii private din România şi Franţa şi diverse ateliere bucureştene şi de provincie. Expoziţia este organizată cu sprijinul muzeelor de artă, a numeroşilor colecţionari din ţară şi din capitală şi a artiştilor români și va fi deschisă până în data de 2 decembrie 2012, la Biblioteca Naţională.

Proiectul este susţinut de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Centrul Cultural Mihai Eminescu, Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, Fundaţia Lowendal şi Centrul Artistic Baia Mare. Toate operele din expoziţie vor fi cuprinse într-un album de artă.


Cookies