FOTO | Vechiul București iese la suprafață. Arheologii au descoperit porțiuni ale străzilor de lemn pe care se plimbau bucureștenii de odinioară

11 ian. 2023
8220 Afișari
FOTO | Vechiul București iese la suprafață. Arheologii au descoperit porțiuni ale străzilor de lemn pe care se plimbau bucureștenii de odinioară
Vechiul București iese la suprafață. Arheologii au descoperit porțiuni ale străzilor de lemn pe care se plimbau bucureștenii de odinioară | Sursă foto: Facebook-Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu

Muzeul Municipiului București a anunțat că în urma unor cercetări arheologice ce au fost făcute în Centrul Vechi al Capitalei au fost descoperite porțiuni importante ale străzilor de lemn ce existau pe vremuri în oraș.

Porțiuni ale străzilor de lemn din vechiul București, găsite în Centrul Istoric

Bucureștiul este un oraș cu o istorie incredibilă, pe care o descoperim si redescoperim în fiecare zi. O astfel de descoperire inedită a fost făcută chiar în buricul târgului, în Centru Vechi.

În urma unor cercetări arheologice ce au avut loc în această zonă au fost descoperite porțiuni din străzile de lemn pe care se plimbau bucureștenii de odinioară.

Cele mai solide porțiuni ale acestor „amintiri din vechiul București” se află în zone de pe străzile Lipscani, Smârdan și Gabroveni. Acestea au permis obținerea unor informații în ceea ce privește sistemul de amenajare a străzilor din perioada respectivă.

Străzile vechi din Capitală
Străzile vechi din Capitală | Sursă foto: Facebook-Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu
Străzile vechi din Capitală
Străzile vechi din Capitală | Sursă foto: Facebook-Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu

 

Unu dintre aceste străzi a fost datată în secolul al XVIII-lea

Strada de lemn descoperită în dreptul Hanului Greci, aflat pe strada Lipscani, se întinde pe toată lungimea construcției.

Din punct de vedre constructiv s-a observat că aceasta era amenajată într-un strat de pământ negru lutos (datorat apelor pluviale și menajere scurse), peste care erau puse bârne lungi, așezate conform axului străzii.

Peste acestea erau fixate scânduri puse perpendicular pe axul străzii. În unele porțiuni au fost observate chiar mai multe nivele de refacere a structurii străzii, a transmis Muzeul Municipiului București.

Porțiuni ale „podului de lemn” au fost descoperite și pe strada Gabroveni. Acestea erau realizate din scânduri susținute de bârne, fiind dispuse paralel cu axul străzii.

Scândurile erau fixate cu ajutorul unor cuie din lemn, iar pe marginea drumului au fost observați pari. Podirea străzii era făcută pe mai multe straturi separate de pământ negru lutos. Acest lucru arată că strada a fost folosită intens și a fost necesară refacerea ei, după cum informează Muzeul Municipiului București.

Unul dintre tronsoanele descoperite a fost datat în secolul al XVIII-lea, deoarece în pământul străzii s-a găsit o monedă emisă la Sadagura (1771-1774).

Cu toate astea, însemnările juristul parizian Pierre Lescalopier arată că podirea străzilor este mult mai veche de atât. În anul 1574 acesta consemna următoarele: „Orașul e podit cu trunchiuri de copaci”.

Cookies